Raed Arafat: Mecanismul Clasificarii Tarilor cu Risc Epidemiologic

Raed Arafat Mecanismul Clasificarii Tarilor cu Risc Epidemiologic

Raed Arafat a explicat felul in care tarile cu risc epidemiologic ridicat intra si ies din listele pentru care se impune carantina, sau nu, totul depinzand de ratele lor de incidenta, calculate de ECDC, dar si de cea care se inregistreaza in Romania.

Raed Arafat spune ca aceste clasificari sunt verificate in mod regulat, ele putand sa se schimbe si o data pe saptamana daca exista modificari majore in ceea ce priveste ratele de incidenta calculate pentru orice tara care inregistreaza cazuri noi de Coronavirus.

“La acest moment noi avem țările clasificate în conformitate cu clasificarea de la Centrul de control al bolilor, de la ECDC sau European Center for Disease Control. În fiecare zi de joi se emite o listă de țări care sunt clasificate după incidența din țările respective, bineînțeles, în comparație cu incidența din România.

Deci când intră această incidență, clar, la țările care sunt considerate pe verde se intră fără test, fără nici o restricție, la țările care sunt din cod galben se intră vaccinat sau testat și nu se face carantină, la țările din zona roșie se intră vaccinat sau carantină, cu excepția persoanelor care vin în interes de lucru de muncă și care stau doar 72 de ore în țară și atunci au voie să intre cu test pe durata celor 72 de ore.

Bineînțeles, orice țară care vine și intră ca incidență în limita unei țări din zona galbenă sau din zona roșie va fi introdusă acolo și măsurile respective vor fi implementate pentru țara respectivă. Mulţumesc.”