Raed Arafat: Anunt Privind Restrictiile pentru Persoanele Nevaccinate

Raed Arafat a fost ieri prezent la briefing-ul tinut in urma sedintei de Guvern in care au fost adoptate o serie de masuri noi pentru Romania, iar conform informatiilor furnizate de el, nu sunt luate in discutie noi restrictii suplimentare pentru persoanele nevaccinate.

Raed Arafat spune ca el nu a participat la discutii in care sa se vorbeasca despre asemenea masuri, deci nu ar trebui sa ne asteptam ca ele sa fie impuse curand, chiar daca numarul de infectari creste foarte mult de la o saptamana la alta.

“Nu s-au pus discuţie. Eu, cel puţin în Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă, nu am auzit de restricţii suplimentare. Că, în unele zone, e posibil să fie obligatorie vaccinarea sau testarea la intrare, acest lucru este normal şi există şi acum în hotărârile de guvern, pe anumite scenarii, există acest lucru. Eu nu le văd drept restricţii pentru persoanele, ci le văd ca protecţie pentru restul persoanelor și protecție pentru cei care se află în spațiile respective.

Am văzut că sunt decizii luate inclusiv la nivel CEDO, în care deja se clarifică situația și nu se uită la problemă din perspectiva drepturilor omului, ci din perspectiva dreptului general public, a dreptului la sănătate și la faptul că măsurile pentru sănătate publică sunt admisibile. Aici nu e chestiune de a discrimina sau a diferenția, ci de a se asigura că cel care intră sau persoanele care interacționează nu transmit unul celuilalt virusul.”