Planeta Jupiter: Cercetatorii ULUITI, Descoperirea Istorica

Planeta Jupiter istoric

Planeta Jupiter inca reuseste sa-i surprinda pe cercetatorii din intreaga lume, iar asta deoarece acestia au facut recent o descoperire istorica de care au fost total uluiti, si ast apentru ca inca nu o pot explica. La peste 150 de ani de la descoperirea marii furtuni de pe planeta Jupiter, oamenii de stiinta au realizat recent ca vitezele vanturilor din cadrul acesteia continua sa creasca, insa nu in toata aceasta furtuna, ci doar in anumite regiuni ale sale, conform informatiilor.

Planeta Jupiter are aceasta furtuna uriasa de pe suprafata sa marcata ca un punct de referinta iconic in baza caruia planeta e usor de recunoscut de catre aproape oricine, insa ce mentine acea furtuna activa nimeni nu stie sigur. Totusi, oamenii de stiinta au fost uluiti si de acest nou mister descoperit, iar asta pentru ca vanturile din regiunea inelara a furtunii au viteze tot mai mari, asta in timp ce in zona centrala a furtunii viteza vantului scade de ceva vreme.

Planeta Jupiter: Cercetatorii ULUITI, Descoperirea Istorica

Planeta Jupiter inregistreaza in zona inelara a furtunii sale vanturi care ating viteze de pana la 650 km/h, sau cel putin asta au inregistrat oamenii de stiinta in 2009, dar pana in 2020 viteza acestora a crescut cu 8%. Cercetatorii au reusit sa descopere aceasta schimbare a vitezei vanturilor doar pentru ca au 11 ani de observari facute cu Hubble in spate, altfel n-ar fi sesizat ca viteza vanturilor din furtuna de pe planeta Jupiter ar fi crescut cu acest procent.

“Când am văzut inițial rezultatele, am întrebat „Are sens?”. Nimeni nu a mai văzut asta. Vorbim despre o schimbare atât de mică încât, dacă nu ați avea 11 ani de date Hubble, nu am ști că s-a întâmplat. Hubble este singurul telescop care are un tip de acoperire temporală și rezoluție spațială care poate surprinde vânturile lui Jupiter în acest detaliu.”

Planeta Jupiter este in continuare un mister urias pentru cercetatori, acestia inregistrand o scadere a diametrului furtunii, care inca ramane la peste 16.000 km, pe masura ce viteza unor vanturi creste si a altora scade. Aceste diferente majore in ceea ce priveste felul in care se maniesta furtuna uriasa de pe planeta Jupiter ne arata cat de multe inca nu intelegem despre planetele pe care nu le putem explora, asa cum se intampla in cazul Marte.

Planeta Jupiter va ramane in atentia oamenilor de stiinta din intreaga lume, mai ales ca se intampla schimbari de acest gen care deocamdata raman fara vreo explicatie clara, pana la urma.