Raed Arafat: Respectarea Masurilor de Protectie va tine Departe Noi Restrictii

Raed Arafat le spune tuturor romanilor ca doar respectarea masurilor de protectie impotriva infectarii cu Coronavirus poate tine departe impunerea de noi restrictii in Romania, dar totul depinde de romani si ceea ce vor sa faca pentru a nu se ajunge iar la carantine generale.

Raed Arafat spune ca deciziile de a nu inchide multe activitati economice are la baza dorinta de a nu bloca sectoare din economie si a le lasa persoanelor vaccinate libertatea de a continua sa faca ceea ce faceau in mod normal, dar si ca nerespectarea regulilor + cresterea infectarilor, vor aduce noi restrictii.

“Există o gamă de sancțiuni ce se pot da, dar clar că pentru unii aceste sancțiuni nu îi opresc să facă mai departe ce fac și să nu respecte regulile. În final, noi am apelat întotdeauna la responsabilitatea individuală și la responsabilitatea noastră ca comunitate. Dar sancțiunile există, se pot da, asta nu este o problemă.

Problema noastră este să nu ajungem acolo și problema noastră este când ajungem să controlăm, să intrăm și să ieșim fără să găsim nimic; asta am dori. Dacă intrăm și vedem că situația nu se respectă și dacă continuă să crească. Deci, să pun altfel situația. HoReCa mi-a cerut foarte mult ca să păstrăm restaurantele deschise. Știu că au discutat la toate nivelurile, cu Ministerul Economiei, cu toată lumea.

Noi am dat o ocazie acum. Dacă HoReCa dorește să rămână deschise, restaurantele pentru persoanele vaccinate și trecute prin boală, să respecte regulile, pentru că dacă începe să crească din nou, adică continuă să crească, că e în creștere acum, și vedem că nu se respectă regulile, vor forța poate alte măsuri mai târziu. De aici, ca să controlăm situația, ei trebuie să fie cei care sunt responsabili acum să respecte regulile, pentru că ei au restaurantele deschise, cu anumite reguli.

Nu respectă regulile, vor aduce după asta alte rezultate, alte măsuri poate. Și nu am dori să ajungem acolo, chiar nimeni nu dorește să ajungă acolo. Așa că e datoria lor acum, acum e în mâna lor să respecte regulile. Înainte să ajungem noi să controlăm, ei să fie primii care controlează situația, la intrare în restaurant, la intrare într-un anumit loc și să spună: arată-mi certificatul verde. Nu ai certificatul verde, îmi pare rău, nu poți intra. Cam asta trebuie să fie situația.”