LUNA: ULUITOARE Descoperire Facuta in Premiera de Omenire

LUNA vulcani

LUNA este cel mai apropiat obiect cosmic in raport cu Pamantul, iar omenirea face in mod constant descoperiri noi in ceea ce o priveste, una dintre ele fiind dezvaluita acum si ne arata cate secrete inca mai exista acolo. In baza observatiilor recente facute de catre oamenii de stiinta pentru luna, acestia au ajuns la concluzia ca activitate vulcanica recenta ar fi existat pe satelitul natural al Pamantului, ceva ce pana recent nici macar nu a fost luat in considerare.

LUNA a avut noi mostre de sol preluate de catre un robot chinz care a explorat suprafata corpului cosmic in ultima perioada, iar analiza acestora a dus oamenii de stiinta la concluzia privind activitatea vulcanica. Este adevarat ca “recent” este un termen care este corelat cu varsta universului, astfel ca atunci cand oamenii de stiinta spun ca un eveniment cosmic a avut loc recent, de fapt este vorba despre o perioada uriasa de timp, iar in cazul lunii e vorba despre ceva ce s-a intamplat acum 2 miliarde de ani.

LUNA: ULUITOARE Descoperire Facuta in Premiera de Omenire

LUNA a avut 2 kilograme de roca adusa pe Pamant in decembrie 2020 de catre chinezi, iar de atunci ei au analizat mostrele de sol pentru a vedea ce secrete ale satelitului natural al Pamantului inca erau ascunse. Conform acelor mostre preluate de catre chinzi, se pare ca exista dovezi ca pe luna a existat activitate vulnica a carei vechime este cu 1 miliard de ani mai mica decat cea descoperita de catre NASA in urma analizarii probelor aduse de astronautii sai pe Pamant.

“Primele probe care au fost aduse înapoi de pe Lună în jumătate de secol poartă dovezi ale celei mai recente lave lunare analizate vreodată. Acesta este cel mai tânăr flux de lavă datat din Lună. Cu o vechime de aproximativ două miliarde de ani, mostrele dezvăluie vulcanismul cu cel puțin un miliard de ani mai mic decât oricare găsit de astronauții Apollo ai NASA sau de misiunile Luna fără echipaj ale Uniunii Sovietice în anii 1960 și 1970.”

LUNA a avut aceste mostre preluate din Oceanus Procellarum, o regiune in care activitatea vulcanica a avut loc ultima oara acum aproximativ 2 miliarde de ani, insa aceasta a fost prima oara cand ea a fost explorata. Oamenii de stiinta au vazut de pe Pamant rezultatele eruptiilor vulcanice de pe luna, insa analizarea rocilor din acele regiuni ne dezvaluie tot mai multe secrete despre care oamenii de stiinta n-au stiut prea multe pana acum.

LUNA va mai avea cu siguranta dezvaluite si alte secrete pe masura ce mai multe probe de sol sunt aduse pe Pamant pentru analiza, iar asa vom afla mai multe dintre secretele celui mai apropiat obiect cosmic fata de Pamant.