Ministrul Sanatatii: Importanta Atentionare in Valul 5 pentru Milioane de Romani

Ministrul Sanatatii, Alexandru Rafila, a emis o foarte importanta atentionare pentru milioane de romani din toata tara in plin val 5 de infectari generate de catre Coronavirus, si transmite faptul ca mastile FFP2 nu sunt obligatorii pentru utilizare in Romania in momentul de fata.

Ministrul Sanatatii transmite faptul ca declaratiile sale au fost redate gresit si ca mastile medicale obligatorii in Romania sunt cele chirurgicale/medicale, folosite si pana acum de multa lume, sau cele FFP2, doar cele textile fiind interzise, in rest pot fi folosite aceleasi masti ca si pana acum.

“Eu o să închei cu un singur lucru, un soi de disclaimer, şi sunt convins că și domnul secretar de stat vi-l va mai preciza încă o dată nu există niciun fel de impunere a utilizării unor măşti scumpe.

Am văzut că declaraţiile mele sau ale altor membri ai guvernului au fost preluate puţin ciudat; masca pe care o port eu, care este similară cu aceasta, este masca medicală cu trei straturi, nu e niciun fel de mască deosebită, ea este recomandată; dar, sigur că cine doreşte poate să utilizeze şi alte tipuri de măşti, cum sunt cele FFP2, o mască cu nivel mai înalt de filtrare.

Asta nu înseamnă că cineva impune în vreun fel acest tip de mască; deci, nu există niciun fel de impunere, este vorba doar de trecerea de la măştile textile, care, mai ales, în condiţiile în care această boală se transmite prin intermediul aerosolilor, sunt foarte puţin eficiente sau ineficiente, către uniformizarea utilizării.

Cu toate că ea cred că e utilizată de, probabil de marea majoritate a cetăţenilor – mă uit aici, în sală, nu ştiu dacă este cineva care are mască textilă, deci este clar că aceste măşti medicinale, care, în momentul de faţă, nu sunt nici scumpe, cred că sunt accesibile, sunt mult mai utile pentru că ele constituie o barieră eficientă în calea transmiterii.

Cred că nu este vorba de o restricţie, asta este prezentată ca o restricţie. Nu este vorba de o restricţie, este vorba pur şi simplu de o perioadă limitată de timp, de utilizare a acestor măşti acolo unde există, ştiu eu, aglomeraţie sau există activitate care presupune interacţiuni cu alte persoane. Vă mulţumesc! Dacă aveţi întrebări. Ulterior o să mă întorc la minister.”