Valeriu Gheorghita: Atentionare privind Masura Importanta Necesara in Romania

Valeriu Gheorghita Atentionare Masura Importanta Necesara Romania

Valeriu Gheorghita le vorbeste milioanelor de romani din toata tara despre o masura importanta care este necesara de urgenta in Romania in momentul de fata, iar asta deoarece in tara noastra nu se fac suficiente teste pentru depistarea persoanelor infectate de Coronavirus.

Valeriu Gheorghita spune ca este nevoie de 5 – 6 ori mai multe teste pentru a avea o imagine cat se poate de reala asupra numarului de infectari din toata tara, asa cum se intampla in alte tari din Europa, dar din pacate la noi nu se intampla asa ceva in momentul de fata.

“Rezultatul infectarilor este diferit de la o tara la alta. In continuare vaccinarea face diferenta, insa nu din prisma numarului de cazuri, ci din prisma outcome-ului, a ceea ce se intampla cu evolua pacientilor. Noi nu avem o vaccinare suficienta la grupele de varsta vulnerabile, si la persoanele care sunt in evidenta cu afectiuni cronice.

Atunci din moment ce avem persoane cu afectiuni cronice, persoane in varsta, care nu sunt protejate, este evident ca asta ne creeaza o mare vulnerabilitate. Cred ca mai trebuie specificat inca in facem teste suficiente, chiar daca a crescut capacitatea de testare, pentru ca atunci cand cresti de la 60 – 70.000 de teste pe zi la 100.000 e un progres important, dar nu este suficient.

Asa a fost si cu vaccinarea in octombrie, cand am crescut la un numar mult mai confortabil in care ne dadea perspectiva ca vom recupera foarte mult din deficitul pe care il aveam. Noi testam mai mult, dar insuficient, pentru ca a face 100.000 de teste pe zi, si sa depistam 70.000 de cazuri, inseamna o rata de pozitivare a cazurilor uriasa, de 70%.

Pentru a avea o imagine reala, chiar daca ramanem la o rata de pozitivate de 30%, cum este acuma, ar trebui sa dublam numarul de teste, iar asta ar insemna peste 200.000 de teste facute zilnic.

Conform modelelor matermatice, pentru a putea ajunge la un numar cat mai apropiat de realitate, la numar de cazuri identificate, ar trebui sa testezi atat de mult incat rata de pozitivare sa ajunga undeva la 5%. Deci, noi ar trebui sa testam de 6 ori mai mult, cam 500.000 – 600.000 de teste pe zi, asta ar fi la modul ideal, ma refer.