Valeriu Gheorghita: Vestile Grozave de Ultim Moment pentru Milioane de Oameni

Valeriu Gheorghita Vestile Grozave Ultim Moment Milioane Oameni

Valeriu Gheorghita le transmite milioanelor de romani din toata tara o veste extrem de buna despre care ar trebui sa stie cu totii, iar asta pentru ca el aduce in momentul de fata in discutie faptul ca la nivelul populatiei adulte rata de vaccinare a ajuns la 50.5%, un procent insemnat.

Valeriu Gheorghita spune ca daca ne raportam la populatia generala, procentul scade la 42%, dar aici sunt inclusi si copiii, chiar si cei cu varsta de 5 – 11 ani, pentru care abia recent a fost initiata campania de vaccinare, deci desigur ca exista loc de crestere, desi e putin probabil sa se intample asta.

“În ceea ce privește evoluția campaniei de la debutul acesteia, din 27 decembrie, până la acest moment sunt peste 8,91 milioane de persoane care au primit cel puțin o doză de vaccin, ceea ce înseamnă un procent de vaccinare din populația adultă de aproximativ 50,5%, iar din populația generală vaccinare cu cel puțin o doză reprezintă un procent de aproximativ 42%.

Pe grupe de vârstă cea mai mare rată de vaccinare se înregistrează la grupa de vârstă 50 – 59 de ani, este de aproape 58%, iar la grupele de vârstă de la 40 până la 79 de ani inclusiv rata de vaccinare medie este de 53,6%. Rămânem cu o rată de vaccinare în continuare insuficientă la persoanele de peste 80 de ani, este de 30,8% și evident la grupele mici de vârsta, 12 – 15 ani, este în momentul de față la 11,3%.

Vreau să precizez faptul că procentele se modifică de la o perioadă de timp la alta, tocmai pentru că o parte dintre copii, dau un exemplu, din grupa de vârstă 12 – 15 ani împlinesc 16 ani și atunci intră într-o altă categorie de vârstă, asta ca să înțelegem de ce pot varia ușor acestei procente. În ceea ce privește administrarea dozei de booster, până la acest moment sunt peste 2,45 de milioane de persoane care au primit doza de booster, ceea ce reprezintă aproximativ 45% din cei eligibili care au mai mult de patru luni de la prima schemă de vaccinare.

La nivelul cabinetelor de medicină de familie sunt în momentul de față 3.446 de contracte încheiate și au fost administrate doze pentru vaccinarea a 1,73 de milioane de pacienți cu cel puțin o doză. În spitalele publice, în cele 157 de spitale, care au activitate de vaccinare, au fost vaccinate peste 50.495 de persoane, iar în cele 26 de spitale private – aproximativ 7.884 de pacienţi.”