Gabriela Firea: Masurile de Ultima Ora Anuntate Oficial pentru Romania

Gabriela Firea Masurile Ultima Ora Anuntate Oficial Romania

Gabriela Firea le vorbeste in mod oficial romanilor din toata tara despre o serie de masuri importante care au fost luate, si care urmeaza sa fie luate in cadrul Guvernului, cu privire la situatia prin care trec refugiatii care au venit din Ucraina din cauza razboiului cu Rusia.

Gabriela Firea vorbeste in principal despre problemele copiilor care au ajuns in tara impreuna cu parinti, sau apartinatori, fara a exista si documente complete pentru ei, fiind necesara eliberarea altora care sa le faciliteze tranzitul in conditii de legalitate prin Uniunea Europeana.

“De la inceputul acestei crize, impreuna cu toate celelalte institutii, si ministerul familiei a avut o contributie pentru a stabili procedurile care vizeaza tranzitarea de catre copii a tarii noastre, sau ramanerea acestora la noi, dar am vrut sa vad si pe teren, exact care sunt aceste proceduri derulate la faza locului.

Cea mai mare problema pe care am sesizat-o, si am fost cu domnul presedinte al Consiliului Judetean Tulcea, domnul Teodorescu, la liceul Delta Dunarii, este cea referitoare la documente. Fie pasapoarte biometrice, fie pasapoarte vechi, fie numai certificate de nastere, sau buletin de identitate, ori nu au absolut nimic.

Stim ca nerabdarea este mare pentru cei care vor sa plece, si doar tranziteaza tara noastra, dar din punct de vedere al documentelor, lucrurile trebuie sa fie foarte clare si corecte. Am vazut exact pe unde ajunge bacul, care sunt corturile pentru primirea tuturor persoanelor, fie ca sunt femei, sau copii.

Au ramas in tara noastra aproape 20.000 de copii, dar cifra va fi in crestere. De aici vine dificultatea autoritatilor de a procesa intr-un ritm rapid toate actele, pentru ca asa cum subliniam, fiecare situatie trebie analizata in parte. Am tinut in toate aceste zile legatura cu ministrii responsabili, si il informam pe domnul prim-ministru de cateva ori pe zi.

A aparut ieri aceasta informatie ca am putea primi 60 de orfani de la Kiev, apoi de la Odesa, dar ea nu s-a materializat, oricum noi am declansat toate mecanismele care sunt in prevederile legii 272 pentru protectia si drepturile copilului, si atunci suntem pregatiti sa facem fata acestei situatii, toti colegii din teritoriu sunt foarte bine pregatiti.”