Ministrul Sanatatii: Decizii de Ultim Moment, Dezamagirea Milioanelor de Romani

Ministrul Sanatatii Decizii Ultim Moment Dezamagirea Milioanelor Romani

Ministrul Sanatatii face un anunt de ultima ora cu privire la una dintre cele mai importante masuri pe care milioane de romani din toata tara o asteapta de foarte multa vreme, iar asta pentru ca ea ar urma sa duca la ridicarea restrictiilor impuse cu destul de mult timp in urma, dar starea de alerta ar putea sa nu dispara.

Ministrul Sanatatii spune ca starea de alerta are rolul sau, iar multumita ei pot fi luate masuri care in mod normal nu ar putea fi posibile, mai ales in contextul numarului mare de refugiati care intra in Romania in aceasta perioada, deci ramane de vazut in ce masura ea ar putea fi ridicata in curand.

“Starea de alerta permite ridicarea restrictiilor. Ea este un mecanism institutional care ne permite sa alocam, ca si acum, apropo de situatia refugiatilor, resurse umane la orice ora, in orice locatie, sa se poata lucra in weekend, toate aceste lucruri sunt conditionate de catre starea de alerta.

Modul de finantare a institutiilor medicale in aceasta perioada, deci toate aceste lucruri sunt conditionate de starea de alerta. Oricum ar fi, ar trebui sa gasim un mecanism care sa permita continuare acestui tip de activitati, pentru ca pana acum am avut o stare de alerta legata de pandemie, acum avem o stare de criza legata de refugiati.

Trebuie sa avem, sa gasim o solutie, nu stiu care va fi aceea, nu pot sa va spun acum, care sa permita alocarea de resurse umane, alocarea de echipamente, achizitia de materiale sanitare si de medicamente, pentru a putea raspunde necesitatilor de acum.

Va rog sa nu legati starea de alerta si de restrictii, sunt doua lucruri diferite, starea de alerta iti permite sa iei restrictii, dar nu este acelasi lucru cu restrictiile. Noi am propus acum saptamana aceasta pentru ridicarea restrictiilor despre care v-am spus, vom vedea in continuare cum decurg lucrurile.

Toti refugiatii din Ucraina au beneficiat de servicii medicale, insa au fost testati doar cei care au dorit sa se testeze. Aici nu este o problema legata de accesul la servicii, ci de o problema legata de dorinta de a te testa, sau a te vaccina. Nu dorim sa ii vaccinam cu forta, nu s-a pus vreodata in discutie chestiunea aceasta. Sunt unii care vor, doresc sa plece din Romania intr-o alta tara, si au nevoie de testare pentru a intra acolo.