Ministrul Sanatatii: Ultima Ora, Romanii Atentionati, ce Masuri au fost Luate in Romania

Ministrul Sanatatii anunta o masura foarte importanta care a fost luata din cauza cazurilor de variola maimutei care se inregistreaza in Europa in momentul de fata, el spunand ca romanii trebie sa se uite cu atentie la un document de informare care a fost publicat de catre autoritati pentru toata lumea.

Ministrul Sanatatii spune ca in actuala situatie nu vorbim despre o problema de sanatate publica, ci despre o serie de cazuri care se inregistreaza oricum anual in Europa, dar chiar si asa, romanii ar trebui sa citeasca cu mare atentie documentul de informare pentru a sti la ce sa se astepte in aceasta situatie.

„Inregistrarea cazurilor de import nu este ceva neobisnuit, neobisnuita a fost transmisibilitatea interumana in Europa, dar repet, a fost observata mai mult la persoane care au venit in contact strans unele cu altele, inclusiv la anumite comunitati la care s-a remarcat acest lucru, dar nu sunt probleme legate de sanatatea publica la nivelul Uniunii Europene.

Asta nu inseamna ca nu trebuie sa fim preocupati. Nu trebuie sa dam dispozitii speciale spitalelor, trebuie sa le dam informatii, medicii sunt in mod evident autonomi in decizia medicala. Tocmai din aceasta cauza am pus la dispozitie un material care este util atat pentru medici, cat si pentru publicul larg, cu privire la modul de transmitere al acestei infectii, manifestarile clinice, modul de prevenire, la ce trebuie sa fie atenti.

Materialul a fost pus la dispozitia oamenilor, cred ca se gaseste si pe website-ul ministerului, oricum de dimineata l-am pus la dispozitia presei, colegii de la biroul de presa l-au pus la dispozitie. Cred ca se gaseste deja pe website-ul ministerului, iar maine il vom pune pe website-ul Institutului National de Sanatate Publica.

Este accesbiil, cred ca este destul de comprehensiv incat sa lamureasca toate intrebarile. Asa este si structurat pe intrebari si raspunsuri. Cu medicul de la Radauti care a publicat informatia privind un potential caz acolo nu s-a intampalt nimic, am vrut sa aflam mai multe informatii, am avut o discutie personala cu el inca de aseara.

L-am rugat sa nu provocace o panica inutila, dainsul a facut o postare, si cu pozele pacientului. Sunt poze care arata o boala eruptiva specifica infectiei cu virusul varicelic la un adult, iar seful de sectie, care este de garda in cursul acestei zile a confirmat acest lucru, am discutat cu el in repetate randuri, iar comunicatul de presa dat este rezultatul discutiilor avute cu el.”