Virgil Popescu: Decizia de Ultim Moment cu o Masura in Premiera pentru Romania

Virgil Popescu Decizia Ultim Moment Masura Premiera Romania

Virgil Popescu a facut un anunt in premiera pentru Romania, iar asta pentru ca se vorbeste despre o masura extrem de importanta pentru tara noastra, una despre care ar trebui sa stie toata lumea, iar asta pentru ca s-a decis locatia amplasarii primului reactor nuclear modular.

Virgil Popescu spune ca Romania va avea un reactor nuclear modular de mici dimensiuni fabricat de catre NuScale, scopul amplasarii sale fiind de a facilita reducerea dependentei fata de energia externa, in special cea din Rusia, dar si de a furniza energie catre alte tari din regiune.

“Alături de partenerii americani am făcut astăzi un anunț important: unde va fi amplasamentul primului reactor modular mic (SMR) în România! Acum mai mult ca oricând, se dovedește că energia înseamnă securitate. Ne angajăm să ne respectăm promisiunea de a sprijini România în vederea obținerii independenței energetice, precum și pe cea de a ne atinge obiectivele de decarbonizare.

Acesta este un alt pas important după anunțul făcut de președintele României, Klaus Iohannis, și de John Kerry, trimisul prezidențial special pentru climă al administrației Biden, la Conferința COP26, cu privire la intenția celor două țări de a construi în România o centrală cu reactoare modulare de mici dimensiuni.

Implementarea reactorului modular de mici dimensiuni de la NuScale pe amplasamentul de la Doicești va avea beneficii dovedite în materie de securitate energetică și de mediu prin generarea de energie sigură, stabilă, accesibilă și curată, fără emisii.

În plus, proiectul va aduce beneficii socio-economice directe comunității pe care o deservește și va genera prosperitate continuă pentru industria și economia regională. Le mulțumesc partenerilor noștri americani pentru că au sprijinit și au susținut programele nucleare din România, un parteneriat strategic bilateral început în anii 1980.

Sunt mândru că experiența de peste 50 de ani a României în domeniul energiei nucleare este recunoscută și confirmată cu fiecare pas înainte, ceea ce ne permite să devenim una dintre primele țări care implementează tehnologia inovatoare și sigură a reactoarelor modulare mici. De asemenea, doresc să vă asigur că Președintele României, Klaus Iohannis, Prim – ministrul Nicolae Ciucă și Guvernul României susțin acest proiect care va aduce numeroase beneficii țării noastre.”