Ministrul Sanatatii: Un Nou Val Nu este Exclus, Persoanele Vaccinate, Vindecate se pot Reinfecta cu Omicron

Ministrul Sanatatii Nou Val Nu Exclus Persoanele Vaccinate, Vindecate Reinfecta Omicron
FOTO: Guvernul Romaniei

Ministrul Sanatatii, Alexandru Rafila, a afirmat in cadrul unui interviu ca nu este exclus ca un nou val de infectari generate de catre Coronavirus sa apara din nou in Romania in toamna acestui an, dar totul depinde de cat de multe cazuri noi vor fi raportate peste vara, acum numarul de cazuri noi fiind in crestere.

Ministrul Sanatatii afirma deasemenea ca persoanele vaccinate, vindecate, si chiar vaccinate sau vindecate in urma infectatii, se pot reinfecta, deoarece vaccinul nu previne infectarea, iar imunitatea generata de trecerea prin boala este de scurta durata, studiile facute pana acum aratand acest lucru.

“Stiti care e problema, e una dintre posibilitati(n. red. privind un nou val in toamna), nu putem sa fim siguri ca lucrurile se pot intampla in acest fel. Daca in aceasta vara numarul de cazuri noi va fi relativ important, e posibil ca sa existe un soi de faza de platou, sau sa existe un numar mai mare de cazuri, pentru ca de obicei sezonul rece favorizeaza transmiterea virozelor respiratorii.

Stam mai mult in spatii inchise, expunerea prelungitala frig deasemenea favorizeaza transmiterea, deci exista si niste factori generali, nu neaparat … Exista unele tari europene cu multe cazuri noi, dar nici la ei nu exista multe probleme cu gestionarea din punct de vedere medical al acestor cazuri daca tulpina este mai putin patogena si formele sunt usoare la majoritatea cazurilor.

In aceasta situatie ele nu pun nici probleme. Pana la urma facem si raceli curente, banale, daca se ajunge la o astfel de situatie, asta e situatia, si ajungem intr-o zona oarecum de stabilitate. Ce vreau sa spun insa este legat de faptul ca s-a observat, si avem si noi studii in Romania, persoanele vaccinate se reimbolnavesc, persoanele trecute prin boala se reimbolnavesc.

Persoanele care au trecut prin boala, si sunt deasemenea vaccinate, se reimbolnavesc si ele, pentru ca imunitatea pe care o genereaza tulpina omicron este de slaba calitate, iar reimbolnavirile sunt posibile, mai mult vaccinul, asa cum am discutat in repetate randuri, este vaccinul original, initial, care este destul de departat din punct de vedere al eficientei imunologice in ceea ce priveste aceasta varianta Omicron.

Transmiterea este destul de putin influentata, tot asteptam de la doi dintre producatori, de la Moderna si Pfizer, o varianta noua a vaccinului care include si tulpina Omicron, si care teoretic, astept studiile sa le vad, si sa vad care e realitatea, pana la urma, prin care persoanele vaccinate cu acest produs nou nu se mai imbolnavesc si nu mai transmit boala.”