Andrei Baciu Atentioneaza privind Pericolul Ascuns al Infectarii cu Varianta Omicron

Andrei Baciu ii atentioneaza pe milioanele de romani din intreaga tara in legatura cu pericolul ascuns legat de infectarea cu varianta Omicron a Coronavirus, iar asta din cauza faptului ca protectia oferita in urma infectarii nu este nici pe departe atat de buna precum isi imagineaza lumea.

Andrei Baciu spune ca anticorpii generati de infectare cu varianta Omicron au o durata de viata mult mai mica decat in cazul variantelor anterioare, astfel ca oamenii se vor infecta mai des in viitor, fara a se sti cat de sever vor fi bolile in cazul infectarilor repetate, din pacate.

“Istoria ne spune ca intr-un numar de 2 pana la 5 ani acestei pandemii s-au stins, iar valurile, care sunt reverberatii ale primelor momente sunt din ce in ce mai palide, din ce in ce mai slabe. Ne incadram in traiectoria celor descrise de istoria medicinei, si vedem ca inclusiv variantele noi care au aparut sunt variante care sunt mult mai contagioase, dar nu si-au modificat severitatea.

Insa se multiplica din ce in ce mai usor si mai rapid, si ajung la din ce, in ce, mai multi oameni. Lucrul acesta se traduce in statistica, raportat la numarul total de infectii, numarul total de infectii creste, dar nu si severitatea, iar evident ai o mortalitate care nu pastreaza trendul acesta ascendent. Sunt cateva lucruri particulare pentru aceasta varianta BA.5 a tulpinii Omicron.

Noi in momentul de fata asteptam varianta de vaccin adaptata pentru aceasta varianta Omicron, care va veni in septembrie, sau octombrie, si care va actiona mult mai fidel si cu impact mai mare asupra tulpinii Omicron. Un lucru important care diferentiaza aceasta tulpina fata de cele anterioare este ca raspunsul imun este mult mai slab decat in cazul celorlalte.

De aici exista un numar important de reinfectari, deci faptul ca ai trecut prin boala nu iti ofera aceeasi protectie precum trecerea prin boala cu o varianta anterioara. Noua tulpina, daca te imbolnavesti, nu ofera aceeasi protectie precum in cazul celor anterioare, si vedem faptul ca sunt oameni care reinfecteaza mai mult, pentru ca protectia e redusa.

Mai devreme, sau mai tarziu, cu mai multe, sau mai putine valuri, cu toata probabilitatea ele urmand a fi mai usoare, cu mortalitate din ce in ce mai scazuta, si vom ajunge la o situatie in care dintr-un timp in altul vom avea situatii cu numere mari de cazuri.”