Ministrul Apararii: Ultima Ora, Anuntul Important privind NATO, Razboiul, de Ziua Marinei

Ministrul Apararii Ultima Ora Anuntul Important NATO Razboiul Ziua Marinei

Ministrul Apararii a facut un anunt extrem de important de Ziua Marinei, in contextul in care Romania are la granitele sale un razboi care dureaza de aproape 6 luni de zile deja, Vasile Dincu vorbind despre istoria Marinei pana in momentul de fata.

Ministrul Apararii vorbeste inclusiv despre razboiul din Ucraina, care se desfasoara inclusiv in apele Marii Negre, dar si despre NATO, care a avut un raspuns foarte rapid pentru a proteja tarile cele mai expuse conflictului din Ucraina.

“Printr-o frumoasă tradiție, instituită în urmă cu 120 de ani, prăznuirea Adormirii Maicii Domnului, considerată protectoarea tuturor marinarilor români, a devenit și Ziua Marinei, marcată nu doar la Constanța, ci în toate localitățile din România unde există activitate și obiceiuri marinărești. Îi salut cu căldură pe toți marinarii, militari sau civili, în activitate sau în rezervă sau retragere, pentru curajul și devotamentul cu care își onorează nobila profesie, purtând cu mândrie drapelul tricolor pe mările și oceanele lumii.

Din păcate, războiul s-a întors în Europa și se manifestă foarte aproape de granițele noastre, inclusiv în apele Mării Negre, devenită un spațiu de confruntări armate. Războiul absurd și profund nejustificat declanșat, în 24 februarie, de Federaţia Rusă împotriva Ucrainei, reprezintă o violare fără precedent, de la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial, a dreptului internațional.

Alianța Nord-Atlantică și-a exprimat cu fermitate solidaritatea cu poporul ucrainean și a adoptat prompt măsuri defensive, de întărire a capacității de apărare pe flancul estic și de descurajare a oricărei forme de agresiuni împotriva teritoriului aliat. În cel mai scurt timp posibil de la declanșarea ostilităților, Alianța activat, pentru prima dată în istorie, planurile de apărare.

Dislocând importante forțe și mijloace suplimentare ale armatelor NATO pe teritoriul țărilor aliate de pe flancul estic, inclusiv în România, ceea ce reprezintă o dovadă clară a solidarității și coeziunii euro-atlantice. Deciziile importante luate la recentul Summit de la Madrid au adus regiunea Mării Negre în centrul atenției planificatorilor strategici ai Alianței, care vor echilibra, în perioada următoare, postura de apărare și descurajare.

Noul Concept Strategic a creat premisele pentru o construcție de securitate durabilă și robustă de la Marea Baltică la Marea Neagră, care va aborda în mod unitar și eficient dispunerea forțelor aliate în țările NATO aflate în proximitatea zonei de conflict, prin pre-poziționarea de tehnică și echipamente defensive esențiale și construirea unei infrastructuri de sprijin pe întregul flanc de est.”