Ministrul Apararii: Anunturile Oficiale pentru Milioane de Romani, Deciziile luate in Contextul Razboiului

Ministrul Apararii Anunturile Oficiale Milioane Romani, Deciziile luate Contextul Razboiului

Ministrul Apararii a publicat un anunt extrem de important care vizeaza Romania in momentul acesta in care un razboi, care pare fara sfarsit, se desfasoara nu foarte departe de granitele tarii noastre, el reiterand sprijinul pe care tara noastra il ofera Republicii Moldova pe multiple paliere de ceva vreme deja.

Ministrul Apararii vorbeste despre colaborarea pe care o are cu Republica Moldova in domeniul militar, pentru sustinerea aderarii sale la Uniunea Europeana, dar si in crizele de refugiati, sau din domeniul energetic, pe care razboiul din Ucraina le-a generat, si care reprezinta o amenintare pentru siguranta in intreaga regiune a Europei.

“Vizita mea la Chișinău are loc într-un context de securitate regională extrem de delicat. Am analizat, astăzi, împreună cu Primul Ministru Natalia Gavrilița, dar și cu președintele Parlamentului moldovean, Igor Grosu, și cu ministrul apărării, Anatolie Nosatîi, stadiul cooperării bilaterale dintre România și Republica Moldova, ținând cont de situația actuală de securitate din regiune.

Guvernele țărilor noastre au condamnat ferm acțiunile barbare ale Federației Ruse şi ne-am implicat cu toate puterile în a sprijini umanitar țara vecină agresată, prin gestionarea unui număr extrem de mare de refugiați. Acest război a declanșat crize multiple. Nu mai este o noutate pentru nimeni că Federația Rusă folosește energia ca pe un element de șantaj. De aceea, din punct de vedere al securității energetice, fiecare dintre țările noastre trebuie să facă mai mult, să creștem reziliența în acest domeniu vital pentru securitatea națională. România sprijină în mod concret Republica Moldova în depășirea greutăților generate de această criză energetică.

De asemenea, presiunea pe care războiul din Ucraina, prin fluxul refugiaților, o pune pe autoritățile de la Chișinău este mult mai mare decât asupra altor state precum România sau Polonia, iar România sprijină constant Republica Moldova în a depăși această criză. În discuțiile cu oficialii moldoveni am punctat foarte clar: vestul sau NATO nu caută o confruntare cu Federația Rusă. Susținem suveranitatea, integritatea, independența Ucrainei.

Mă bucur că munca şi determinarea autorităților de aici, dublate de sprijinul nostru și al comunității statelor europene democratice, au adus Republicii Moldova statutul de candidat la Uniunea Europeană. Este un mare pas spre bunăstare şi prosperitate. Din punctul de vedere al colaborării în domeniul apărării, alături de ministrul Nosatîi am decis să menținem un dialogului politico-militar constant pentru o acţiune cât mai eficientă şi coordonată, dar şi continuarea eforturilor comune dedicate consolidării Parteneriatului Strategic.

România este un contributor activ la Pachetul NATO pentru consolidarea capacității de apărare dedicat Republicii Moldova și vom menține același caracter constant al coordonării la nivel de experți, în spiritul menținerii eficienței derulării proiectelor. Am agreat, de asemenea, să eficientizăm colaborarea pe mai multe segmente din domeniul apărării și securității, cum ar fi învățământul militar. Recent, am consolidat și am ratificat un nou protocol în acest domeniu. Sperăm în utilizarea unui capital uman instruit în România pentru a moderniza structura Armatei Naționale din Republica Moldova.”