Ministrul Educatiei Explica Masura la care fac OPOZITIE Parintii Elevilor din Scoli

Ministrul Educatiei Explica Masura fac OPOZITIE Parintii Elevilor Scoli

Ministrul Educatiei explica in mod oficial, din nou, o masura foarte importanta pentru elevii scolilor din Romania, dar una fata de care se opun foarte multi parinti la momentul actual, iar asta pentru ca ea aduce in discutie admiterea diferentiata in liceele din Romania, ea fiind introdusa de catre noile Legi ale Educatiei.

Ministrul Educatiei explica din nou mai jos ceea ce presupune aceasta admitere diferentiata la liceele din Romania in viitor, iar separat vorbeste inclusiv despre avizul pe care ar trebui sa il dea organizatiile minoritatilor privind numirile de directori, sau directori adjuncti pentru scolile din Romania.

“Această formulă pe care pachetul legislativ o include este o formulă la care am ajuns tocmai în urma feedback-ului primit de la actori în educație. Dacă vă aduceți aminte, vara trecută în dezbatere publică, formula propusă a fost 90% din locuri scoase la concurs pentru profilurile unde exista concurență și unde liceul își dorea, am ajuns la o formulă cu 60%.

De ce? Tocmai în ideea în care un copil care are o zi proastă și nu performează la examenul care i-ar aduce o potrivire mai bună cu profilul, mai are șansa ca pe baza notelor de la Evaluarea Națională să aplice pentru profilul respectiv din acel liceu, să mai aibă o șansă de a fi distribuit acolo. Este o formulă care, în opinia noastră, îmbină nevoia de potrivire cu profilul, cu ceea ce-ți alegi să faci pentru următorii 4 ani în liceu, cu nevoia de a asigura echitate în sistem.

Prima dată se va da Evaluarea Națională pentru toată lumea, urmând ca cei care doresc – elevii care doresc – să poată merge la concursurile organizate numai acolo unde a existat concurență, pe acele profiluri, și acolo, sigur, unde liceul își dorește să organizeze un astfel de concurs. Deci, 60% din locurile pe profilurile unde a existat concurență vor putea fi scoase în concurs.

Pentru celelalte 40% se va putea concura exclusiv pe baza notelor de la Evaluarea Națională, iar din aceste 40%, 10% vor fi acordate prioritar pentru elevii cu cerințe educaționale speciale sau pentru elevii romi. Acest detaliu este un detaliu pe care îl vom stabili în metodologiile subsecvente de organizare a concursului de admitere.

Este un subiect pe care o să-l aprofundăm cu specialiștii de la Centrul Național pentru Evaluare. Nu este vorba despre un aviz, este vorba despre o consultare. Această consultare are rolul tocmai de a avea toate informațiile în așa fel încât să avem cei mai potriviți directori pentru școlile respective. În niciun fel ea nu aduce o discriminare în sistem.”