Volodimir Zelenski: Confirma Livrarea Avioanelor F-16 catre Ucraina

Volodimir Zelenski confirma livrarea avioanelor de lupta F-16 catre Ucraina de la tarile aliate NATO, iar asta pentru ca dupa peste 1 an de cereri pentru trimiterea lor in tara atacata de catre Rusia, intr-un final se va realiza acest lucru, chiar daca este foarte dificil.

Volodimir Zelenski confirma si ca pilotii ucrainieni vor fi antrenati de catre tarile aliate NATO pentru a putea pilota avioanele F-16, insa mentenanta nu poate fi realizata in tara, si nu se stie daca ele vor putea fi gazduite pe aeroporturile locale.

“Astăzi am ținut prima ședință a Cartierului General după toate vizitele, întâlnirile și deciziile importante – decizii de apărare la care lucrăm de mult timp, iar acum le primim în cooperare cu partenerii. În primul rând, aceasta se referă la coaliția de aviație – o coaliție de luptători moderni pentru Ucraina.

Facem totul pentru a scurta timpul până la rezultat, la apariția unor avioane noi și puternice cu piloți ucraineni pe cerul ucrainean. Este clar că acest pas global ne va permite să ne extindem capacitățile de apărare. Pentru că numai cu avioane puternice sistemul de apărare aeriană devine complet.

Și, pe de altă parte, primul F-16 ucrainean va fi unul dintre cele mai puternice semnale din lume că Rusia va pierde doar din cauza propriei agresiuni – va fi mai slab, va deveni și mai izolat.

Acesta va fi un semnal că teroarea rusă a pierdut, iar lumea noastră, care se bazează pe respectul pentru națiunile independente și pe dreptul popoarelor de a-și alege propria cale, a supraviețuit.

Vom pregăti toate bazele necesare pentru ca o astfel de tranziție aeriană a noastră să aibă loc cât mai rapid și eficient. Soldații noștri au dovedit deja că pot stăpâni armele moderne atât de eficient încât nici măcar nu eram așteptați.

Cu avioane, sunt sigur, va avea la fel de succes. Principalul lucru este viteza de antrenament și aprovizionare, adică timpul care va trece între decizii și protecția reală a cerului nostru.

Pacea generației părinților noștri este pacea lăsată lor de cei care au învins penultima agresiune majoră din Europa. Iar pacea generației copiilor voștri este pacea pe care o câștigăm chiar acum în luptele împotriva celei mai recente agresiuni din Europa.”