Ministrul Apararii: Noile Actiuni de ULTIMA ORA pentru Romania in Contextul Razboiului din Ucraina

Ministrul Apararii Noile Actiuni ULTIMA ORA Romania Contextul Razboiului Ucraina

Ministrul Apararii le transmite romanilor din intreaga tara informari cu privire la noile actiuni de ultima ora derulate pentru Romania, in contextul razboiului din Ucraina, iar asta pentru ca a avut o intalnire cu omologul sau din Slovenia, pentru a discuta despre cooperarea dintre tari in contextul razboiului din Ucraina.

Ministrul Apararii explica mai jos tot ceea ce a fost discutat impreuna cu Marjan Šarec in cadrul intalnirilor, iar asta pentru ca e nevoie de o continuare a cooperarii dintre cele doua tari, in special in contextul in care Rusia escaladeaza atacurile impotriva Ucrainei la porturile Dunarii, iar asta afecteaza Romania.

“Am avut o discuție foarte bună cu omologul meu sloven, Marjan Šarec, la Varșovia, în marja Forumului de Securitate, despre identificarea unor oportunități concrete de aprofundare a cooperării militare, atât în context regional, cât şi în cadrul NATO sau UE. Cu această ocazie, i-am mulțumit ministrului Šarec pentru decizia țării sale de a participa cu trupe la Grupul de Luptă pentru Apărare Colectivă NATO din România.

De asemenea, l-am asigurat că România rămâne ferm angajată în asigurarea stabilității și securității în regiunea Balcanilor de Vest. România și-a sporit considerabil contribuția cu personal şi forţe în cadrul Operaţiei Althea, în Bosnia-Herțegovina, și este pregătită să preia comanda acestei misiuni în anul 2025. Totodată, țara noastră acordă o atenție sporită actualelor evoluții de securitate din Kosovo.

Apreciez cooperarea în domeniul apărării pe care țările noastre o au și pe care îmi doresc să o consolidăm, atât prin intensificarea dialogului politico militar, cât și prin aprofundarea cooperării practice, precum exerciții militare în comun sau cooperare în domeniul industriei de apărare. Am mulțumit ministrului Šarec pentru decizia țării sale de participare cu trupe la Grupul de Luptă pentru Apărare Colectivă NATO din România.

În contextul războiului de agresiune al Federației Ruse în Ucraina, cei doi miniștri au discutat despre continuarea sprijinului multidimensional pe care România şi Slovenia îl acordă Kievului. În acest cadru, ministrul Tîlvăr a evidențiat necesitatea acordării unei atenții speciale Republicii Moldova, un stat aflat în imediata vecinătate a conflictului.

În context regional, România acordă o importanță majoră deținerii Președinției Procesului reuniunilor miniștrilor apărării din Europa de Sud-Est (South-Eastern Europe Defence Ministerial/SEDM), evidențiind obiectivele asumate și promovarea unor noi proiecte, precum reziliența sau acceptarea unor noi membri, contând pe sprijinul sloven în cadrul procesului decizional. „Apreciem faptul că Reuniunea Miniștrilor Apărării din Europa de Sud-Est reprezintă un format de cooperare regional.”