Black Friday 2023: ANPC te Invata cum sa Nu iei Teapa la Cumparaturi

Black Friday 2023 incepe pe 10 noiembrie, insa ANPC te invata inca de pe acum cum sa nu iei teapa cand iti faci cumparaturile, ce trebuie sa stii.

Black Friday 2023 ANPC Invata cum Nu iei Teapa Cumparaturi

Black Friday 2023 incepe peste doar cateva zile in Romania, insa pana atunci ANPC, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor, a publicat o serie de recomandari cu privire la ceea ce trebuie sa facem inainte de a cumpara orice fel de produse online.

Black Friday 2023 este un eveniment in cadrul caruia foarte multe magazine online incearca sa pacaleasca oamenii, asa ca este foarte important sa fim foarte atenti la ceea ce ne spune ANPC, pentru a nu lua tepe si a face cumparaturi in cunostinta de cauza.

Black Friday 2023 si sfaturile ANPC pentru a nu lua teapa

Recomandam consumatorilor să citească recenziile privind produsele oferite online, care pot da indicii despre calitatea acestora sau despre seriozitatea comerciantului; acesta este obligat să ofere acces consumatorilor la toate recenziile privind produsele şi sa garanteze faptul că recenziile publicate provin de la consumatorii care au utilizat sau au achiziţionat efectiv produsul.

În plus, pentru contractele încheiate pe piețele online (de intermediere vânzari ȋntre comercianţi şi consumatori) consumatorul trebuie să ştie că orice furnizor de piață online (proprietarul website-ului de intermediere) este obligat să furnizeze următoarele informaţii într-o secțiune specifică a interfeței online, care este direct și ușor accesibilă de pe pagina unde sunt prezentate ofertele:

  • dacă partea terță care oferă produsele este sau nu un comerciant – persoana juridică şi ȋn cazul ȋn care nu este un comerciant – persoană juridică ci o persoană fizică care vinde, să specifice faptul că drepturile consumatorilor care decurg din legislatia în materie de protecție a consumatorilor nu se aplică contractului încheiat;
  • la furnizarea de rezultate ca răspuns la o căutare efectuată online de către un consumator, furnizorul de piață online este obligat sa specifice ȋn mod clar într-o secțiune specifică a interfeței de pe pagina unde sunt prezentate ofertele, existența oricărei publicități plătite sau a oricărei plăți specifice pentru asigurarea unei încadrări pe o poziție mai bună în ierarhie a produselor în cadrul rezultatelor căutării.

Pentru siguranta contului dumneavoastra, când doriţi să achizitionaţi online cu plata prin card bancar, căutați „https” în adresa URL și o pictogramă de lacăt în bara de adrese. Acestea semnalează că site-ul este conceput pentru a fi sigur. In cazul plăţilor făcute cu cardul, nu transmiteţi niciodată codul PIN al cardului din 4 cifre şi parole bancare, dacă primiți orice corespondență care pare a fi de la comerciant, prin care vi se solicită acest lucru.