Inelele Planetei Saturn vor Dispărea din 2025, ce au Descoperit Cercetătorii NASA

Planeta Saturn urmeaza sa ramana fara inelele sale celebre incepand din 2025, cel putin temporar, iata ce spun cercetatorii NASA.

Inelele Planetei Saturn Dispărea 2025 Descoperit Cercetătorii NASA

În următorii ani, va deveni aproape imposibil să prindem o vedere neobstrucționată a inelelor planetei Saturn de pe planeta noastră. Conform raportărilor de la NASA, celebrele inele sunt pe cale să dispară temporar din perspectiva noastră în anul 2025, datorită înclinării planetei pe măsură ce își continuă drumul în jurul soarelui.

Saturn își completează o rotație completă în jurul soarelui în aproximativ 30 de ani terestri. La jumătatea acestei călătorii, are loc un echinox. Deși inelele lui Saturn pot da iluzia că au dispărut, planeta este doar înclinată în conformitate cu planul său orbital. Inelele gigantului gazos sunt mai mult sau mai puțin vizibile în funcție de unghiul sau de punctul său în orbită, conform datelor de la NASA.

“Pe aproape jumătate din orbita lui Saturn, soarele strălucește pe partea de sud a inelelor. Pentru cealaltă jumătate, luminează partea de nord,” a înregistrat un transcript NASA.

Iată ce știm despre inelele care dispar. Inelele lui Saturn nu au dispărut complet niciodată (deși s-ar putea întâmpla în următoarele câteva sute de milioane de ani). Sistemul de inele al planetei se extinde până la 175,000 de mile de la suprafața lui Saturn, făcându-le puțin mai vizibile de pe Pământ.

Echinoxul planetei are loc de fiecare dată când inelele trec prin planul orbital al lui Saturn, ceea ce se întâmplă la fiecare 15 ani, conform NASA. Următorul echinox va avea loc pe 6 mai 2025.

Inelele sunt văzute „de margine și apar ca o linie subțire” dând iluzia că au dispărut complet când schimbarea oficială de sezoane a lui Saturn este observată de pe Pământ, a raportat Agenția Spațială Europeană.

Pământul traversează planul inelelor la fiecare 13.7 până la 15.7 ani, conform raportărilor de la IFLScience.

Deoarece inelele lui Saturn sunt iluminate direct de soare atunci când are loc un echinox, umbrele aruncate de inele pe planetă sunt comprimate într-o singură bandă îngustă pe planetă. Inelele pot apărea de asemenea mai întunecate sau mai strălucitoare decât în mod normal datorită poziției relative a soarelui.

„Partea de dedesubt a inelelor, pe care nu am văzut-o de mulți ani, va intra în vizor, la fel și polul sudic al planetei. Înclinarea maximă pe care o va atinge va fi în 2032, când planeta va fi la 27 de grade față de noi, arătând cu adevărat inelele,” a raportat IFLScience.