Mircea Fechet: Decizia Importantă la Început de 2024 pentru România

Mircea Fechet Decizia Importantă Început 2024 România

Mircea Fechet, ministrul mediului, îi anunță pe românii din toată țara în legătură cu o decizie extrem de importantă pe care a luat-o în mod oficial și despre care trebuie să știe toți oamenii, iar asta pentru ca un depozit de deșeuri industriale periculoase, care costa țara 18.000 de euro zilnic, va fi ecologizat.

Mircea Fechet spune că în România există 31 de astfel de depozite, pentru care se plătesc amenzi lunare la Comisia Europeana, și daca doar în cazul celui de la Bacău era vorba despre 540.000 de euro pe lună, la nivel național probabil vorbim despre milioane de euro plătiți lunar sub formă de amenzi.

“Ministrul Mircea Fechet, a participat astăzi, la #Bacău, la ședința Comisiei de analiză tehnică (#CAT), desfășurată la sediul Agenției pentru Protecția Mediului Bacău, precum și la o vizită de lucru în teren, la depozitul de deșeuri industriale periculoase de fosfogips #Sofert Bacău. „Astăzi, suntem mai aproape ca oricând de momentul care va marca închiderea unui capitol negru din istoria Bacăului și a României.

Există în România 31 de depozite de deșeuri industriale periculoase si nepericuloase din cauza căreia plătim amenzi. Depozitul de deșeuri industriale periculoase de fosfogips Sofert Bacău se intinde pe 16 hectare pentru care plătim 18000 de euro/zi. Mă bucur că am reușit astăzi să particip la ședința comisiei de analiză tehnică din cadrul #APM Bacău.

Unde urmează să se emită acordul de mediu pentru proiectul de ecologizare a acestui depozit, care nu înseamnă doar faptul că acesta nu va mai polua în continuare, ci și faptul că statul român va plăti mai putine penalități, mai puține amenzi. Fiecare zi pe care o recuperăm înseamnă bani economisiti, bani cu care vom putea să facem alte tipuri de investiții.

Si sper că Bacăul va deveni un exemplu de bună practică pentru celelalte 30 de depozite ce urmează a fi ecologizate” – a precizat ministrul în timpul vizitei. La ședință au fost prezenți reprezentanții autorităților locale, ai Direcția de Sănătate Publică Bacău, ai Agentia Nationala pentru Arii Naturale Protejate, ai Garda de Mediu Bacau și ai Administraţia Bazinală de Apă SIRET

Administratia Fondului pentru Mediu a depus, la data de 16.11.2023, solicitarea de emitere a acordului de mediu pentru proiectul „Închidere și reabilitare depozit de deșeuri industriale periculoase de fosfogips Sofert Bacău, beneficiar Administrația Fondului pentru Mediu”. România are obligația de închidere a depozitului de deșeuri industriale periculoase din județul Bacău, în vederea conformării cu prevederile acquis-ului european şi cu angajamentele asumate pentru sectorul de mediu.”