Rusia Sustine Crearea unui Stat Palestinian pentru Pace in Regiune

Rusia Sustine Crearea unui Stat Palestinian pentru Pace in Regiune

Ministrul Afacerilor Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a subliniat necesitatea creării unui stat palestinian în cadrul conferinței sale de presă anuale de joi, referindu-se la situația din Gaza.

Lavrov a declarat că “direcția principală a eforturilor ar trebui să fie crearea unui stat palestinian, în deplină conformitate cu deciziile Consiliului de Securitate – un stat care, așa cum este scris în aceste decizii, să coexiste în securitate și bună vecinătate alături de Israel și alte țări din regiune.”

Ministrul a subliniat că, fără acest lucru, vom asista la reluarea violențelor care se observă acum în Gaza, deoarece “fără crearea unui stat palestinian, poporul palestinian va continua să se simtă dezavantajat și va trăi în condiții de justiție inferioară.” Lavrov a insistat pe necesitatea de a “pune capăt acestei situații.”

De asemenea, Lavrov și-a exprimat speranța că “statul israelian va ajunge în cele din urmă la această concluzie”, dar a recunoscut că acest lucru este “inacceptabil pentru Israel în momentul de față”.

“Nu putem face nimic altceva decât să le explicăm”, a argumentat Lavrov.

În plus, Lavrov a subliniat că eforturile de mediere ale SUA nu vor funcționa decât dacă există un “dialog direct între palestinieni și israelieni”.

“Presupunerea că, așa-zis, ‘oamenii maturi’ vor conveni undeva cum vor trăi în continuare palestinienii și apoi le vor prezenta planul, nu va fi un succes. Numai dialogul direct care trebuie restabilit,” a declarat Lavrov.