Apple ar putea ajunge in imposibilitatea de a mai exporta tablete iPad din China pentru magazinele sale din intreaga lume

  Ieri v-am spus ca o companie chineza numita Proview a colaborat cu autoritatile din China pentru a scoate din vanzare 45 de tablete iPad din magazinele unor retaileri din doar un singur oras al tarii. Vazand ca actiunea are succes, compania Proview a trimis autoritatilor din peste 20 de orase cereri de scoatere din vanzare a tabletei iPad si de distrugere a tuturor materialelor promotionale facute de Apple sau reselleri. Compania Proview a reusit sa dovedeasca in instanta ca desi Apple a achizitionat marca iPad de la sediul Proview din Hong Kong, acea marca inregistrata nu este recunoscuta si pe teritoriul chinez.

BEIJING — A Chinese company says it will ask customs officials to block imports and exports of Apple iPads in a dispute over ownership of the name for the tablet computers. A lawyer for Shenzhen Proview Technology said Tuesday the company is preparing a request to block iPad shipments on the grounds that they violate Proview’s ownership of the iPad trademark in China.

  Pe langa cererile trimise in cele 20 de orase, Proview cere si o interdictie de import/export a tabletei iPad in China si are toate sansele sa ii fie indeplinite cererile. Apple deocamdata s-a ferit sa comenteze pe marginea acestui subiect insa problema este foarte mare si afecteaza una dintre cele mai importante piete de desfacere a Apple.

UPDATE: Implicatiile cererilor facute de catre Proview sunt mai mai mari deoarece Apple ar putea avea o problema enorma in fata pentru ca toate tabletele sale sunt produse in China si o interdictie de export ar lasa intregul sau lant de distributie fara tablete. Foxconn China este singurul fabricant de tablete iPad in momentul de fata, compania chineza avand o fabrica in Brazilia care este capabila sa produca tabletele companiei Apple dar nu a fost inca pusa in functiune. Interdictia pe care Proview incearca sa o impuna va avea doua probabile rezultate finale: fie Apple va decide sa plateasca pentru a nu ajunge in imposibilitatea de a mai vinde tablete iPad fie avocatii companiei vor gasi o metoda de a suspenda hotararea in baza careia Proview isi exercita drepturile.

We are applying to customs to stop any trademark- infringing products from imports to China and also for exports. Apple wants to postpone and continue infringement of the iPad in China. 

A halt to exports from China would be “catastrophic” for Apple because it would mean a global halt to iPad sales, said Stan Abrams, an intellectual property lawyer and a law professor at the Central University of Finance and Economics in Beijing. The threat of an export ban increases the pressure on Apple to settle the case, he said. 

“There’s got to be a settlement, and fairly soon,” Abrams said. “I can’t see how much more incentivized to settle Apple could be.”