Prima Pagina Apple Steve Jobs critica dur flash-ul

Steve Jobs critica dur flash-ul

Intr-un comunicat de presa publicat astazi pe site-ul celor de la Apple, Steve Jobs critica foarte dur Adobe si flash-ul care a fost motivul principal al nemultumirilor utilizatorilor de iDevices din ultimii ani. In comunicat Steve Jobs specifica faptul ca Apple si Adobe au lucrat impreuna foarte multi ani, Apple fiind printre primele companii mari care a adoptat tehnologiile celor de la Adobe, Apple investind mult timp si bani in dezvoltarea acelor solutii impreuna cu Adobe.

Steve Jobs continua critica spunand ca :

 • tehnologiile celor de la Adobe sunt 100% inchise, asta fiind unul dintre cele mai mari dezavantaje in optimizarea device-urilor pentru flash deoarece este aproape imposibil de lucrat cu o tehnologie care nu poate fi optimizata de producator, asta spre deosebire de HTML5 care este open source si mult mai usor de folosit;
 • flash-ul este arhicunoscut pentru un nivel de securitate scazut care cauzeaza extrem de multe probleme pe Mac-uri, Apple incercand sa rezolve problemele acestea de-a lungul anilor insa stiti prea bine ca nici pana in ziua de azi Adobe nu a reusit sa rezolve constantele crash-uri din aplicatiile facute in flash;
 • flash-ul este extrem de “flamand”, necesita foarte multe resurse pentru a rula in conditii optime iar autonomia bateriei pe terminalele mobile este foarte mica in conditiile rularii continutului flash care streseaza procesorul la putere maxima;
 • flash-ul este prost optimizat pentru device-urile dotate cu ecrane touchscreen si multitouch, iar pentru iDevices acest lucru este inacceptabil in opinia lui Jobs.

Steve Jobs marseaza pe HTML5 si formatul H.264 care in opinia lui reprezinta viitorul deoarece sunt solutii open source care pot rula fara probleme chiar si pe terminale mobile, spre deosebire de falsh care necesita resurse consistente pentru a rula in conditii optime.

In concluzie Steve spune ca flash-ul a fost facut pentru PC-uri si mouse, iar viitorul este reprezentat de device-urile mobile pe care flash-ul din pacate ruleaza foarte greu. Daca Adobe va reusi sa depaseasca aceasta lovitura ramane de vazut, eu as vrea sa vad flash implementat in iDevices sau daca nu macar sa treaca toata lumea la HTML5, altfel vom ramane doar cu jumatate din internet la dispozitie.

 • Robb

  nu stiu ce ziceti voi , dar se simte din plin lipsa flash-ului pe iDeviceuri …

 • Go Steve. Eu nu simt lipsa flash-ului asa de mult… si sa fim sinceri sunt site-uri flash care se misca deplorabil si pe un p4 (nu vorbesc aici de procesoarele foarte performante). Pe langa iPhone mai am si un HTC Touch2 cu WinMo iar cand intru pe un site ce contine flash device-ul ingheata destul de des, de foarte multe ori trebuie scoasa bateria.
  In alta ordine de idei, ca web designer si programator adopt folosirea Java + HTML5 in detrimentul Adobe Flash deoarece HTML5 este open source, pe cand flash costa aprox 700$.

 • Bogdan

  @zaone, poate n-am inteles eu bine dar cred ca ai gresit la ce spune Jobs : poate Adobe este 100% inchis.
  @robb sa sti ca si eu duc lipsa uneori de flash din iphoneul meu… poate in timp o sa se optimizeze lucrurile si majoritatea site-urilor vor fi portate spre html5.

  Oricum un lucru pe care nu-l agreez deloc la Apple este ca nu poti scrie aplicatii din Windows pentru iDevices. Inteleg ca astfel cererile de macuri cresc, dar daca am fi avut un mediu de dezvoltare al aplicatiilor pe windows sigur am fi avut si mai multe aplicatii pt iphone. Solutia celor de la adobe ar fi rezolvat problema asta.
  Jobs knows best.

 • @Bogdan: Mersi, dar sa stii ca nu era gresit nici cum am spus eu, si tehnologiile Apple sunt 100% inchise, deci e tot aia.
  E adevarat ca daca ar da drumul unor programe pentru Windows ar creste foarte mult numarul developerilor, dar deh, asa e Apple.

 • catanzaro27

  Cam are dreptate Jobs in ce spune. Flash-ul e mort si html5 e viitorul, tot asa cum Symbian moare azi maine si Android incepe sa prinda aripi…

 • jezatheone

  nu simt atat de acut lipsa flash iphone-ul nu e pc , si totil trebuie optimizat pentru a sustine bateria. daca Steve Jobs sustine ce e mai sus stie el mai bine , e treaba lui sa stie

 • Serban

  Tot timpul apar stiri despre flash si Apple. Eu unul sunt de acord cu Jobs, flashuul e destul de vechi si “neoptimizat” (ca sa nu fim chiar negativisti), dar pana una alta continutul de html5 e redus, in timp ce flashul domina Internetul. Iar a sustine sus si tare ca “iPadul ofera cea mai buna experienta de browsing” in conditiile in care nu suporta flash, mi se pare cam exagerat, Stevie.

 • Bogdan

  @zaone: dinaia am spus ca poate gresesc. Oricum Jobs nu spunea ceva rau de produsele, ce naiba :)), e un fel de becali (evident MULT mai evoluat)

 • Alex

  Raspunsul Microsoft dupa declaratia lui S.Jobs, cred ca din acest moment lucrurile sunt destul de clare in ceea ce priveste flash…

  Where Steve Jobs leads, Microsoft follows — how’s that for shaking up the hornet’s nest? It’s said in jest, of course, but we’ve just come across a post from the General Manager for Internet Explorer, Dean Hachamovitch, and the perspective expressed by him on the subject of web content delivery broadly agrees with the essay penned by Jobs yesterday on the very same subject. Echoing the Apple CEO’s words, Hachamovitch describes HTML5 as “the future of the web,” praising it for allowing content to be played without the need for plug-ins and with native hardware acceleration (in both Windows 7 and Mac OS X). He goes on to identify H.264 as the best video codec for the job — so much so that it’ll be the only one supported in IE9’s HTML5 implementation — before turning to the dreaded subject of Flash.

  This is where it gets good, because he literally repeats one of Jobs’ six pillars of Flash hate: “reliability, security, and performance” are not as good as Microsoft would like them. Where Hachamovitch diverges from Apple’s messiah, however, is in describing Flash as an important part of “a good consumer experience on today’s web,” primarily because it’s difficult for the typical consumer to access Flash-free content. Still, it’s got to be depressing for Adobe’s crew when the best thing either of the two biggest players in tech has to say about your wares is that they’re ubiquitous. Wonder how Shantanu Narayen is gonna try and spin this one.

  Sursa:engadget

 • Ionut 5g

  @zaone: si cine ne opreste-pana ce Apple va implementa (daca o va face vreodata) programe pentru Windows- sa scoatem chiar noi, ceilalti un program care sa faca acest lucru? Daca ei pot, la fel si noi. Cei de la Apple pot pentru ca au 3 testicole, sau ce?
  Si jailbreak-ul la Cydia tot noi ni l-am facut, n-am asteptat pe nimeni sa ni-l faca, sau pana sa apara el la bazar. 🙂