Orange sau Vodafone? Pe care operator e mai bine sa folosesti iPhone 4?

Astazi am primit o intrebare foarte interesanta de la un utilizator de Cosmote doreste sa isi achizitioneze un iPhone 4 insa nu stie daca sa aleaga Vodafone sau Orange. Intrebarea e foarte buna si sunt sigur ca mai exista printre voi persoane care poate doresc sa achizitioneze un iPhone 4 insa nu stiu de la care dintre cei 2 operatori sa achizitioneze terminalul. In primul rand sa discutam despre pret : la Orange iPhone 4 are un pret de pornire de 169€ pentru versiunea de 16GB si 269€ pentru versiunea de 32GB si poate ajunge pana pe la 5-600 de euro in functie de abonamentul vostru; la Vodafone deocamdata nu se cunosc preturile, insa zvonurile indica faptul ca preturile ar putea fi ceva mai mari decat la Orange.

Daca pretul nu este o problema atunci sa vorbim despre retea : Orange are o retea GSM destul de buna cu o acoperire acceptabila pe EDGE insa destul de restransa pentru 3G, practic 3G-ul e doar in orase dar nu in toate; Vodafone se lauda ca are o acoperire ceva mai buna decat Orange si din cate am inteles eu reteaua 3G e ceva mai extinsa. In ceea ce priveste ofertele de internet : la Orange puteti sa activati una din optiunile My SmartPhone sau My SmartPhone Plus odata cu achizitionarea unui iPhone, fie puteti alege una din cele 2 optiuni standard de internet pe mobil ori una din optiunile Colibri care costa minim 15€; la Vodafone situatia e aproximativ la fel de “neplacuta” deoarece optiunile standard de internet pe mobil sunt aproape la fel de scumpe precumla Orange si ofera la fel de putin trafic lunar, insa la Vodafone exista o optiune de 10 euro care ofera 1GB de trafic lunar la viteze de 7.2Mbps care oricum e scumpa din punctul meu de vedere.

Din punct de vedere al calitatii convorbirilor presupun ca ambele retele ofera aceeasi calitate, nu cred ca acesta ar putea fi un motiv pentru a alege una in defavoarea celeilalte decat daca va aflati intr-o zona cu acoperire slaba unde calitatea convorbirii ar fi intr-adevar afectata.

In concluzie, trebuie sa stiti voi in primul rand ce necesitati aveti si apoi sa incercati sa vedeti care operator de telefonie mobila vi le poate satisface in totalitate sau in cea mai mare parte. Deocamdata Vodafone nu a publicat nici un fel de informatii privind disponibilitatea terminalului iPhone 4 asa ca este destul de prematur sa primiti un sfat de la oricine in legatura cu alegerea oricarei retele dintre cele 2 mentionate.