iOS 4.3.4 – jailbreak, unlock, pericole si rezolvari!

Aseara comex si i0n1c au avut grija sa anunte pe toata lumea ca Apple se va grabi sa lanseze iOS 4.3.4 pentru a bloca solutia de jailbreak din jailbreakme.com. Daca se va intampla asa sau nu vom afla in zilele urmatoare insa indiferent care va fi rezultatul final,  cred ca este bine sa stiti cum anume sa va protejati terminalul astfel incat sa nu va treziti ca nu puteti face jailbreak pe iPad 2 dupa atatea luni de asteptare. Voi explica mai jos separat pentru voi ce implica un update la iOS 4.3.4 in functie de terminalul pe care il detineti. Indiferent ce terminal aveti eu va recomand sa salvati SHSH pentru iOS 4.3.3 acum folosind TinyUmbrella dar debifand optiunea Request SHSH from Cydia din meniul Settings.

Pentru posesorii de iPhone 3GS/4, iPad 1, iPod Touch 3G/4G

Aceste terminale sunt  exploatabile cu limera1n si iOS 4.3.4 va obliga utilizatorii sa faca tethered jailbreak daca un untethered exploit nu va exista. Cel mai rau “scenariu” in ceea ce priveste jailbreak-ul este obligativitatea de a face tethered jailbreak doarece limera1n este tethered si limera1n poate fi folosit pentru a face jailbreak la orice versiune de iOS instalata pentru aceste dispozitive.

In ceea ce priveste solutia de unlock, exista sansa ca Apple sa blocheze in iOS 4.3.4 posibilitatea de a face unlock folosind cartele Gevey 3G avand in vedere ca in iOS 5 beta 2 a blocat deja acest lucru. Daca faceti update pastrand baseband-ul atunci nu veti avea probleme. Pentru 3GS nu exista probleme la unlock, singura metoda de decodare este folosind baseband-ul de iPad. Tabletele iPad 1G sunt decodate din fabrica, nu au nevoie de unlock.

Pentru posesorii de iPad 2 3G

Daca ai iPad 2 3G atunci situatia este foarte complicata pentru tine. Un update la iOS 4.3.4 te va aduce in situatia de a nu mai putea face jailbreak folosind jailbreakme.com absolut deloc. Daca e sa dam crezare celor spuse de comex atunci in iOS 4.3.4 Apple va bloca sigur exploit-ul din jailbreakme.com 3.0 deci nu veti putea face jailbreak. Problema cea mai grava este ca nu veti putea face downgrade la iOS 4.3.3 chiar daca aveti SHSH salvat pentru tableta voastra deoarece baseband-ul din iPad 2 3G nu va fi downgradat la valoarea din iOS 4.3.3, veti primi eroare 1004, tableta va intra in Recovery Mode si nu o veti putea scoate de acolo cu nici un program.

Baseband-ul tabletei iPad 2 3G functioneaza pe baza de SHSH, adica la fiecare restore se genereaza un SHSH aleator unic pe care iTunes il foloseste pentru a face update/downgrade baseband-ului. Atat timp cat Apple semneaza SHSH-uri pentru un anumit baseband noi putem face downgrade/upgrade fara probleme insa atunci cand nu mai semneaza nu mai putem instala cel baseband. De exemplu putem face restore de la iOS 5.0 la iOS 4.3.3 pe iPad 2 3G si putem face downgrade de baseband pentru ca Apple semneaza SHSH-uri pentru iOS 4.3.3 pentru iPad 2 3G insa de indata ce va iesi iOS 4.3.4 Apple va semna SHSH-uri numai pentru aceasta versiune a iOS. Din moment ce SHSH pentru baseband-ul din iOS 4.3.3 nu va mai fi semnat atunci nici downgrade la baseband-ul din iOS 4.3.3 nu va mai fi posibil. Aceasta situatie se aplica si la iPhone 4.

Daca faceti din greseala update la iOS 4.3.4 pentru iPad 2 3G imediat ce acesta apare in iTunes atunci exista sansa sa puteti face imediat restore la iOS 4.3.3 folosind shift + restore iar procesul sa functioneze. Exista o “fereastra” de cateva zile in care Apple continua sa semneze SHSH-uri pentru baseband-ul din iOS 4.3.3 si daca va incadrati in acea fereastra atunci veti avea ocazia sa faceti restore si sa folositi jailbreakme.com 3.0.

In concluzie, un update la iOS 4.3.4 este definitiv pentru posesorii de iPad 2 3G care chiar si cu SHSH salvat nu vor mai putea reveni la iOS 4.3.3. In momentul de fata SHSH-urile pentru iOS 4.3.3 pentru iPad 2 3G sunt complet nefolositoare insa exista sansa sa apara o metoda care ar permite un downgrade de iOS folosindu-le deci e bine sa le salvati.

Pentru iPad 2 Wi-Fi nu se aplica explicatia de mai sus deoarece aceasta versiune a tabletei nu are baseband si restore-ul se poate face folosind un SHSH.

Daca aveti alte intrebari va rog sa le lasati in comentarii.