Brevetul de inventie pentru gestul \”slide to unlock\” a fost declarat invalid de un judecator european

     Zilele trecute Apple a reusit sa obtina o hotarare prin care bloca vanzarile terminalelor Samsung Galaxy S/S II si Ace in Europa insa victoria a avut la baza doar un brevet de inventie ce avea legatura cu modul in care sunt afisate pozele in aplicatia Photos. Apple a introdus in cererea inaintata la instanta mai multe brevete de inventie pe care ea sustine ca Samsung le-ar fi incalcat insa doar unul singur a convins judecatorul olandez sa acorde interdictia de blocare a vanzarilor. Printre brevetele de inventie declarate invalide de catre judecator se numara si cel pentru gestul “slide to unlock” brevetat de catre Apple cu mult ani in urma. Gestul este “recunoscut” numai pentru ca este utilizat in iDevice-uri iar Apple probabil pe aceasta idee a incercat sa convinga judecatorul sa il accepte.

      Problema celor de la Apple a fost avocatii companiei Samsung care au demonstrat ca in anul 2005 o companie suedeza a produs un aparat numit Neonode N1m care rula Windows CE si avea un gest slide to unlock asemanator cu cel al Apple. Desigur ca implementarea facuta de catre Apple implica si tragerea unei imagini dintr-o parte in alta a ecranului insa judecatorul olandez a considerat ca tehnologia implementata de catre Apple nu este inovativa, astfel invalidand neoficial brevetul acordat companiei Apple.

      Poate ca “invalidarea” neoficiala a acestui brevet nu ar fi contat prea mult daca Apple nu s-ar fi bazat pe el in alte 2 procese impotriva companiilor HTC si Motorola. Acum ca un judecator european a refuzat sa considere acel brevet valid, cele 2 companii vor avea motive in plus sa lupte impotriva Apple care pare sa fi ramas fara “munitie” importanta impotriva Androizilor.