Video: iPhone 5 si noul sau chip grafic diferit de cel al iPad 2

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=DNXYCLZfS5o[/youtube]

    Maine Apple va prezenta oficial terminalul iPhone 4S/5 insa nu va spune si care vor fi noile sale componente hardware lasandu-ne pe noi sa aflam singuri ce se ascunde sub carcasa noului dispozitiv. In iPad 2 am descoperit un chip grafic PowerVR SGX 543MP2, un chip grafic dual-core care aducea tabletei performante grafice de 9 ori mai bune decat cele ale iPad. Acum daca iPad 2 are chip A5 cu acel chip grafic, ar fi normal ca iPhone 5 sa aiba parte de aceleasi componente nu? Ei bine, lucrurile ar putea sta putin diferit pentru utilizatori deoarece anul trecut Apple nu a respectat intru totul specificatiile hardware ale procesorului sau.

     Anul trecut tableta iPad aducea un chip A4 cu procesor de 1 GHz si se astepta ca iPhone 4 si iPod Touch 4G sa aduca exact acelasi lucru. Din pacate pana in prezent nicio o echipa de review-eri cu experienta nu a putut confirma ca iPhone 4 are intr-adevar un procesor de 1 GHz, insa s-a conformat ca viteza procesorului ar fi de aproximativ 800 MHz dar vorbim despre o viteza dinamica, care teoretic ar putea creste pana la 1 GHz. Daca anul trecut Apple a subtactat procesorul pentru a mentine automonia la un nivel ridicat, de ce nu ar face anul acesta acelasi lucru, cu procesorul si chip-ul grafic?

     Despre procesor vom vorbi in alt articol dar azi ne rezumam la chipul grafic si in clipul de mai sus avem o prima demonstratie a faptului ca iPhone 4S/5 ar putea avea componente diferite fata de iPad 2. Acolo ni se prezinta un prototip al iPhone 4S, confirmat ulterior ca fiind valid, care isi schimba chip-ul grafic utilizat din PowerVR SGX 535 in PowerVS SGX 545, chip care va fi cel mai probabil utilizat in iPhone 5. Ratiunea din spatele schimbarii chip-ului din iPad 2 ar putea avea legatura cu faptul ca terminalul are nevoie de autonomie ridicata iar un chip grafic dual-core combinat cu un procesor dual-core ar afecta-o serios avand in vedere ca bateria va fi probabil doar usor modificata aducand un spor nesemnificativ in autonomie.

      Acum cateva saptamani scriam acest articol in care va spuneam ca iPhone 5 ar putea intrece Samsung Galaxy S II in ceea ce priveste puterea de procesare insa vazand clipul de mai sus trebuie sa imi modific parerea. Daca iPhone 4S/5 va avea acel chip grafic PowerVR SGX 545 si nu 543MP2 precum in iPad 2, atunci diferentele de performanta dintre cele 2 terminale ar putea fi mici sau inexistente. Ne putem astepta ca iPhone 4S/5 sa aiba performante grafice mai slabe decat iPad 2 deoarece vorbim despre un smartphone la care primeaza autonomia si care are parte de o baterie mai mica iar Apple ii va reduce fara ezitare performantele pentru a mentine autonomia ridicata.