WWDC 2012 – iOS 6, OS X Mountain Lion, MacBook – iata tot ce trebuie sa stii

  In aceasta seara compania Apple a prezentat foarte multe noutati pentru iOS 6, OS X Mountain Lion si linia sa de MacBook-uri. Vorbim despre lansarea unui produs complet nou si despre implementarea unui set de functii extrem de interesant in produsele existente, compania imbunatatind experienta de utilizare a iDevice/Mac-urilor cu doua sisteme de operare extrem de importante. In cele ce urmeaza voi face un rezumat pentru tot ceea ce s-a prezentat la WWDC, restul fiind disponibil in articolele publicate in aceasta seara.

MacBook

MacBOok Air

  In conformitate cu zvonurile publicate pana acum, Apple a anuntat o actualizare a actualei linii de MacBook Air-uri, modificarile avand legatura numai cu hardware-ul inclus, Retina Display-ul lipsind cu desavarsire. Practic cei de la Apple au implementat procesoarele din seria Ivy Bridge cu frecvente standard de pana la 2.0 GHz si turbo boost de pana la 3.2 GHz, USB 3.0, un chip grafic mai bun, o camera FaceTime 720p, si cam atat.

  Noile Mac-uri vor fi disponibile la preturi incepand cu 999$, in functie de ce spatiu de stocare au inclus, insa din pacate nu vor avea si Retina Display-uri.

Mac Book Pro 2012 Retina Display

  Nu v-au placut zvonurile care au avut legatura cu lansarea noilor MacBook pro-uri cu ecrane retina, insa iata ca totul s-a adeverit, Apple prezentand oficial in aceasta seara un MacBook Pro la fel de subtire precum un MacBook Air, dar cu un ecran Retina. Ecranul de 15.4 inch are o rezolutie de 2880 x 1800 cu 220ppi, aceasta fiind cea mai mare rezolutie implementata vreodata intr-un laptop. Practic ecranul noului Mac are de 4 ori mai multi pixeli decat ecranul actualului produs, saltul facut in ceea ce priveste Retina Display-ul fiind similar cu cel facut in cazul iDevice-urilor.

  Totusi inovatiile din noul MacBook nu se rezuma doar la Retina Display deoarece Apple a refacut design-ul produsului, acesta fiind acum la fel de subtire precum un MacBook Air, insa oferind putere de procesare mai mare si un ecran mai puternic. Practic MacBook-ul are acum procesoare quad-core Ivy Bridge ce ating viteze de pana la 2.7 GHz, au placi grafice Nvidia 650M GT, pana la 16 GB RAM si la final spatiu de stocare de pana la 768 GB, insa vorbim despre SSD-uri si nu despre HDD-uri. Partea interesanta este ca Apple a refacut sistemul de racire al MacBook-ului, regandind modul in care sunt racite componentele pentru a permite producerea unei carcase atat de subtiri.

  Noul MacBook are o camera FaceTime HD, doua microfoane, tastatura iluminata, Bluetooth 4.0 si USB 3.0, deci avem imbunatatiri serioase.  In ceea ce priveste autonomia, Apple spune ca produsul sau ofera 7 ore de functionare si pana la 30 de zile in standby si asta multumita unei noi baterii, mai mari. Avand in vedere ca avem parte de atatea inovatii, probabil va intrebati cat costa acest produs… ei bine el este disponibil la preturi incepand cu 2199$ si poate fi cumparat incepand de astazi. La final va las in compania unei comparatii facute intre actualele modele ale MacBook Pro.

[youtube]http://youtu.be/OI40_MpixMU[/youtube]

OS X Mountain Lion

 

  OS X Mountain Lion, noua versiune a sistemului de operare pentru Mac-uri a fost prezentata in aceasta seara de catre Apple in cadrul WWDC-ului. Compania a pregatit cateva SDK-uri care permit dezvoltatorilor sa imbunatateasca aplicatiile Pages, Numbers, Keynote. Preview si TextEdit, ei putand adauga doar functii disponibile in API-urile Apple. Asa cum era de asteptat, Apple a prezentat aplicatia Messages ca fiind cea mai buna metoda de a conversa cu prieteni folosind diverse sisteme de IM sau chiar iMessage-ul lansat anul trecut de companie.

  Mergand mai departe cei de la Apple prezinta noul Notifications Center care a fost disponibil in toate versiunile beta ale OS X Mountain Lion. Acesta functioneaza intr-un mod asemanator cu Notifications Center-ul din iOS, insa toate notificarile primite de noi sunt prezente intr-o laterala a ecranului si nu in centrul acestuia. Desigur ca bannerele de notificari apar in partea centrala a ecranului, insa daca doriti puteti bloca complet Notifications Center-ului cu ajutorul unui simplu buton, functie despre care am vorbit deja.

  Lasand Notifications Center-ul ajungem la o iconita familiara si nu, ceea ce vedeti in imaginea de mai sus nu este Siri ci sistemul Dictation care permite utilizatorilor sa dicteze text ce va fi reprodus de catre Mac. Sistemul este disponibil in iDevice-uri de cateva luni, el functioneaza in baza unui sistem care exista deja in Siri, insa nu este Siri. Dictation este disponibil oriunde in OS X Mountain Lion, utilizatorii putandu-l folosi pentru a dicta text in cateva limbi de pe glob, romana nefiind inclusa printre ele.

  Continuand prezentarea functiilor de aici, Apple a demonstrat tuturor celor prezenti la WWDC 2012 un sistem numit Power Nap. Acest sistem permite Mac-urilor sa functioneze chiar si atunci cand utilizatorii le inchid capacele, adica in loc sa se inchida sau sa intre in sleep mode, ele vor functiona in continuare si vor actualiza toate aplicatiile deschise, email-ul, vor face backup prin Time Capsule, totul fara a porni ventilatoarele si fara a consuma prea multa energie.

  Mergand mai departe, Apple a anuntat implementarea Game Center-ului pe Mac si oferirea posibilitatii de a juca jocuri intre Mac-uri si iDevice-uri. Cei de la Apple l-au invitat pe The Stig, da cel de la Top Gear, si au demonstrat modul in care utilizatorii pot juca acelasi joc in multiplayer pe un Mac si un iDevice. Folosind un Apple TV compania va permite posesorilor de Mac-uri sa faca video mirroring de pe un MacBook Air in format Full HD si cred ca aceasta functie va fi una extrem de interesanta.

  Trecand la Safari 6 va spun ca Apple a imbunatatit vitezele de incarcare a paginilor, a adaugat noi animatii pentru navigarea prin pagina si a implementat sistemul Safari iCloud Tabs care ne permite sa sincronizam tab-urile deschise pe Mac cu Safari-ul ce ruleaza pe un iDevice, insa numai daca ambele dispozitive sunt logate la acelasi cont iCloud. Safari poate face cautari unificate pe web, are un nou sistem de afisare a tab-urilor si are implementate noi gesturi multitouch care va permit sa deschideti tab-uri, sa reincarcati pagini, sa partajati link-uri sau sa treceti de la o pagina la alta. In aceeasi idee a fost implementat un sistem care ne permite utilizatorilor sa partajeze link-uri pe retele sociale din orice aplicatie s-ar afla.

  Acestea fiind spuse, va anunt ca OS X Mountain Lion urmeaza sa fie lansat in luna iulie in Mac App Store la pretul de doar 19$.

iOS 6

iMessage

  In aceasta seara compania Apple a anuntat ca nu mai putin de 140 de milioane de iDevice-uri folosesc sistemul iMessage lansat anul trecut de catre companie. Utilizatorii au trimis nu mai putin de 150 de miliarde de mesaje folosind acest sistem si zilnic se trimit nu mai putin de 1 miliard de mesaje, cifra identica cu cea inregistrata de WhatsApp. Partea interesanta este ca mai multa lume foloseste iMessage in locul iCloud, iar cifrele ar urma sa creasca in iOS 6.

  Apple a anuntat in aceasta seara ca va prezenta functiile noului iOS 6, un sistem de operare care include nu mai putin de 200 de modificari fata de iOS 5-ul disponibil deja prin iTunes. O functie foarte ceruta de posesorii de iDevice-uri, disponibila pe alte sisteme de operare si implementata acum de Apple este cea care permite deschiderea de aplicatii rostindu-le numele. Scott Forstall a demonstrat pe scena WWDC-ului ca simpla rostire a cuvintelor Play nume aplicatie genereaza deschiderea aplicatiei, insa totul trebuie facut in engleza.

  Modificarea facuta de Apple este extrem de interesanta, ea ar trebui sa functioneze cu orice aplicatii, important este sa le rostiti numele corect.

Siri disponibil in mai multe limbi su cu optiunea de a cauta locatii in Romania

  Trecem de la deschiderea aplicatiilor la locatii si va spun ca local search este o functie care permite utilizatorilor sa efectueze cautari pentru diverse locatii folosind asistentul personal Siri. Pana acum Siri putea cauta locatii doar in SUA/Canada, insa incepand cu iOS 6 Siri va permite utilizatorilor sa efectueze cautari oriunde pe glob, dar asta nu inseamna ca veti si gasi ceva. Nu se stie deocamdata cum va functiona totul in Romania, dar in aceasta seara ar trebui sa aflam.

  Pe langa implementarea posibilitatii de a cauta locatii oriunde pe glob, Apple a implementat si Siri in tableta iPad, asa cum s-a spus saptamana trecuta. Interfata va fi special facuta pentru tableta, asistentul avand aceeasi functionalitate precum pe iPhone. Doar tableta iPad 3 pare sa fie compatibila cu Siri deocaamdata, insa mai multe vom afla in viitorul apropiat.
Facetime prin 3G 

  Las Siri in urma si va intreb daca va mai aduceti aminte de articolul in care va spuneam ca FaceTime va functiona prin 3G? Daca da, atunci va anunt ca acum Apple a anuntat oficial implementarea acestei functii in iOS 6, deci toti veti avea acces la ea incepand cu toamna acestui an. Totusi inovatiile nu se opresc aici deoarece Apple unifica Apple ID-urile pentru FaceTime si iMessage, asa ca daca sunteti sunati pe un iPhone care este folosit la FaceTime/iMessage pe o tableta iPad, puteti raspunde direct acolo.

  Aceasta functie va permite sa folositi orice iDevice pentru a vorbi cu oricine, oricand, fara prea mult efort.

Safari

  In iOS 6 Apple a implementat cateva functii noi pentru browserul Safari, iar aceasta incep cu posibilitatea de a sincroniza tab-urile cu orice alte iDevice/Mac-uri folosind iCloud, cu posibilitatea de a folosi sistemul de offline reading list pentru a salva pagini web pe care le puteti citi mai tarziu. Totusi noutatile nu se opresc aici deoarece Apple ne permite acum sa incarcam poze pe orice website-uri direct din terminalele noastre, foarte multi utilizatori cerand companiei sa implementeze aceasta functie inca din iOS 4.

  Daca tot nu sunteti convinsi ca iOS 6 merita instalat, atunci va anunt ca acum puteti folosi browserul in fullscreen pe ecranul iPhone-ului, lucru imposibil de facut pana in prezent. Toate noutatile erau deja disponibile prin diverse tweak-uri lansate in trecut in Cydia, insa acum le aveti fara a face jailbreak.

Noua aplicatie Maps cu modul 3D

  De cateva saptamani de zile se zvoneste ca Apple urmeaza sa prezinte o noua aplicatie Maps pentru iDevice-uri si iata ca in aceasta seara o avem disponibila. Aplicatia foloseste hartile speciale ale companiei, ea are un modul 3D, are un sistem de navigatie turn-by-turn, afiseaza informatii despre trafic, afiseaza informatii despre incidente si va poate calcula singura ruta in cazul in care traficul este ingreunat.

  Daca pana acum nu ati fost impresionati, atunci va anunt ca aplicatia aceasta afiseaza informatii chiar si in LockScreen, iar Siri poate fi utilizat pentru a cauta locatii sau a ne directiona catre un anumit restaurant. Informatiile din lockscreen se actualizeaza in timp real, ca si cum am folosi aplicatia cu terminalul decodat, deco avem tot ceea ce ne trebuie fara a debloca dispozitivul.

   Daca tot nu v-ati convins de utilitatea aplicatiei, atunci va prezint functia FlyOver. Aceasta functie va permite sa vizualizati un modul 3D al hartilor disponibile in aplicatie si daca va uitati la pozele din acest articol veti intelege de ce sistemul este extraordinar. Apple a folosit elicoptere si avioane pentru a face module 3D ale oraselor si ele arata extraordinar. Utilizatorii pot face zoom pentru fiecare parte a hartii si pot vedea imagini aproape reale ale locatiei respective. Din pacate aceasta functie poate fi utilizata doar pe iPhone 4S, iPad 2 si iPad 3.

  La final ramane sistemul de navigatie turn-by-turn care este diferit de cele clasice disponibile pana acum, insa functioneaza cel putin la fel de bine.

Facebook si Smart Banners

  S-a spus ca Facebook urmeaza sa fie intregat in iOS-ul celor de la Apple si iata ca acest lucru se intampla oficial in noul iOS 6. Reteaua de socializare va avea un meniu special in aplicatia Settings a iOS, acolo ne putem loga si vom putea partaja poze/link-uri pe Facebook, insa din Notifications Center vom putea modifica statusuri atat pe Facebook cat si pe Twitter, iar in poza de mai sus aveti totul explicat. Spre deosebire de Siri care are o functionalitate limitata, App Store-ul ne va afisa recomandari pentru aplicatii in baza celor folosite de prietenii nostri de pe Facebook, dar functionalitatea nu se opreste aici deoarece folosind Siri vom putea actualiza, fara prea mult efort, statusul contului nostru. La final va spun ca dezvoltatorii vor avea API-uri speciale care le vor permite sa integreze Facebook in propriile aplicatii, deci reteaua de socializare va fi disponibila peste tot.

  Smart Banner-urile reprezinta un nou sistem de notificari care ne directioneaza spre App Store pentru a descarca anumite aplicatii pe care nu le avem deja in propriile terminale.

Do not disturb si noua aplicatie Phone

  Anuntata acum cateva saptamani de zile, noua functie Do not Disturb a iOS 6 permite utilizatorilor sa blocheze complet afisarea Notificarilor in Notifications Center sau interfata sistemului de operare. Practic butonul ascunde toate bannerele de notificari din iOS, insa le pastreaza in Notifications center, astfel ca voi nu veti pierde vreodata mesajele importante primite de la prietenii vostri. Functia este disponibila acum in iOS 5 cu ajutorul unui tweak, dar in iOS 6 o vom avea nativ. Partea interesanta este ca aceasta functie permite utilizatorilor sa adauge o asa-zisa “lista alba” de apelanti a caror telefoane sunt afisate indiferent daca optiunea este activa sau nu. Totusi aici nu se opresc noutatile deoarece daca sunteti sunati de mai multe ori de aceeasi persoana, iOS-ul considera apelul important si inlatura limitarea impusa din meniul de setari.

  V-am spus ca aplicatia Phone are parte de noutati si in imaginea de mai sus aveti o parte dintre ele. Practic atunci cand sunteti apelati aveti optiunea de a seta ca apelul sa fie respins cu un mesaj sau sa fiti anuntati mai tarziu ca ati fost sunat de cineva. Aplicatia va anunta din nou intr-o ora, insa aveti optiunea de a fi notificati atunci cand parasiti o anumita zona geografica, aplicatia folosind datele disponibile in aplicatia Phone. Tweak-uri asemanatoare exista in Cydia, insa niciunul nu aduce toata aceasta functionalitate intr-un singur loc.

  iOS 6 este disponibil acum intr-o versiune beta, oficial urmand sa fie lansat in toamna. OS X Mountain Lion va fi disponibil in luna iulie pentru 19$, iar toate Mac-urile companiei Apple pot fi achizitionate acum.