Samsung nu mai este implicata in procesul de dezvoltare a chip-urilor pentru iDevice-uri

  Ieri v-am spus ca relatiile de colaborare dintre Samsung si Apple s-au deteriorat atat de mult incat companiile doresc doar sa isi duca la bun sfarsit intelegerile din contracte si sa isi vada fiecare de propriul drum. Ieri nu se stiau detalii in legatura cu actualele intelegeri dintre Samsung si Apple, insa oun oficial din cadrul Samsung sustine ca rolul Samsung a scazut simtitor incepand cu chip-ul A6, coreenii fiind contractati exclusiv pentru producerea componentei, Apple dezvoltand-o fara vreun ajutor din partea lor. In trecut Samsung a fost activ implicata in procesul de dezvoltarea a chip-urilor din seria A, insa incepand cu A6 rolul lor se rezuma doar la fabricarea chip-ului si nimic mai mult.

Samsung’s agreement with Apple is limited to manufacturing the A6 processors. Apple did all the design and we are just producing the chips on a foundry basis. There are three kinds of chip clients. Some want us to handle everything from chip design, architecture and manufacturing. Some want us to just design and manufacture. Some want us to just make the chips. Apple is now the third type. 

  De luni de zile se stia ca aceasta ruptura se va produce, Apple a inceput sa se distanteze de Samsung, insa coreenii inca produc procesoare din seriile A4, A5 si A5X pentru Apple, iar pentru A6 par sa fi primit cei mai multi bani de la Apple. In viitor, pe masura ce unele iDevice-uri vor fi scoase din vanzare, Samsung va produce din ce in ce mai putine componente pentru Apple, iar companii precum TSMC vor prelua acest rol si vor incasa miliarde de dolari de la Apple. Daca va intrebati ce i-a determinat pe cei de la Apple sa renunute la unul dintre cei mai importanti parteneri ai sai, ei bine problemele cauzate de copierea design-ului iDevice-urilor au stat la baza acestei decizii.

23 COMENTARII

  1. De unde stii tu care sunt problemele care au stat la baza acestei decizii??? Esti sigur cand afirmi asta? Ai vreo sursa credibila? Daca nu, ar fi trebuit sa pui un mic disclaimer cu “parerea mea”

  2. @Adi ce crezi tu ca ar fi putut sta la baza ruperii relatiilor intre cele 2 companii? Un scandal cu tenta sexuala sau ce altceva?:) E clar ca la nivelul la care a ajuns apple si experienta anterioara in care au castigat procese de miliarde de dolari pe brevete copiate de samsung i-a facut sa ia acea decizie. Important e ca TSMC sau alte companii care vor fi implicate in fabricatia componentelor Apple sa se ridice cel putin la acelasi nivel ca si cei de la Samsung. In conditiile in care Steve nu mai e (aspect ce se va simti abia peste cativa ani cand i se vor fi epuizat ideile stralucitoare ramase in arhiva Apple) ar fi un dezastru sa apara probleme si in productia de componente..

  3. Poate TSMC a oferit un pret de productie mult mai mic – ceea ce ar putea insemna si o scadere a calitatii produselor. De ce nu luati in calcul si acest aspect??
    Si daca ar fi cum spuneti voi, renuntau de tot la productia cu Samsung, nu doar la ultimul chip.
    Cu toate acestea, @Terrymada – nu ai inteles substratul: poate fi adevarat. Daca este – un jurnalist citeaza sursa, daca este o opinie personala, spune acest lucru. Ca trantesti o afirmatie de genul asta eu pot compara cu expresia romaneasca “ai dat cu mucii in fasole”.

  4. @Adi: Ai dreptate, niste inorogi au coborat din cer si l-au convins pe Cook sa renunte la Samsung, nu e vorba de faptul ca Samsung a copiat cu nesimtire design-ul si functiile iDevice-urilor, si nu numai. Inorogii sunt de vina…
    Chiar daca TSMC ar fi oferi preturi de productie mai mici, Samsung e deocamdata singura companie capabila sa ofere, fara ajutor din exterior, tot ceea ce are Apple nevoie. Dar pentru ca baietii de la Samsung sunt nesimtiti, Apple a ales sa renunte la ei.

  5. era de asteptat ca pana la urma sa se faca pasul asta
    se va vedea pe viitor daca pasul asta a fost de bun augur
    momentan sammy e un mare producator de componente si poate oferi productie foarte mare
    cred ca urmatorii mari producatori sa fie niste chinezi,japonezzi au pierdut lupta momentan
    altii nu se mai gasesc (parerea mea)

  6. +1 Adi
    Nu poti sti sigur motivul, chiar de pare a fi la mijloc toata aceasca chestie cu, “copierea”…poate ei vor sa se duca la TSMC, din cauza costurilor mai reduse si vor sa para ca totul a fost facut din orgoliu si caracter deosebit…daca nu ies procesoarele ok, noi o sa-i “compatimim” ca: asta e frate, au fost “obligati” sa renunte la Samsung (care, poate ca le-ar fi produs mai ok), pentru ca se certau….
    Mie nu-mi place sa privesc un lucru, doar din unghiul din care imi este prezentat….totul e marketing si costurile primeaza….;)

  7. E usor sa privesti cum vrei cand nu ai imaginea de ansamblu in fata si cand nu iti dai putin seama cum gandesc oamenii aia. Am mai vazut niste aberatii care sugerau ca Apple s-ar teme de Samsung si de aia renunta la ei. Oricine poate vorbi fara rost, dar unele lucruri cad in penibil.

  8. Si tu ai vorbit cel mai in cunostinta de cauza. Cu o privire de ansamblu remarcabila. Cred ca te-au ridicat inorogii in vazduh de ti-ai format asa o imagine. Luati si mestecati ce va da tv-ul si internetul, si deveniti toti analisti peste noapte. MARKETING, banul dicteaza totul. Apple nu are cele mai bune inovatii, are doar cea mai buna strategie de marketing.

  9. Si totusi toate macbook-urile cu retina cu display-uri produse de lg au probleme. Cele cu samsung nu au aceeasi simptomatologie. Tind sa cred ca pt apple incepe incet incet sa puna pe primul plan costurile de fabricatie, nu sa selecteze cei mai buni producatori pt fiecare componenta in parte.

  10. @marius arata-mi o mare corporatie care nu se gandeste numai la castig??
    nimeni nu mai face un produs pt prestigiu
    apple,coca cola,sammy,lg sau cine mai vrei tu ,fac produse pt a castiga
    daca apple a facut miscarea asta din cauza pretului sau din cauza ca sammy a copiat de la ei
    schimba cu ceva situatia???
    o sa se vada pe viitor daca alegerea a fost buna si cum spunea cineva ma sus “daca nu ies procesoarele ok, clientii o sa-i “compatimeasca”

  11. Daca nu era samsung acum nu va jucati pe iPhone -uri. Pas bun pentru samsung.va ajunge number one.apple nu deține tehnologia samsung.si nici nu o va avea.cind tineti in mina un iPhone ,tineti si o parte din samsung,indiferent daca va place sau nu.

  12. Nu cred ca copierea a stat la baza reducerii importantei Samsung, din timp ce ORICE business se axeaza in principal pe PROFIT, si daca nu gaseau pe cineva cu preturi mai mici, nu mai renuntau la Samsung, e ABSURD! Mai ales pentru o companie ca Apple, care s-a obisnuit sa-si creasca depozitele bancare cu 10-20 miliarde in fiecare trimestru…

  13. Toata lumea fuge dupa bani, de la cersetorul din coltul strazii pana la seicul cu titei in fundul gradinii. Bineinteles ca si copierea brevetelor si a designului se traduce tot in bani, dar ideea era ca nu e frumos sa te arati al’ mai istet din curtea scolii fara sa ai si ceva argumente, ori surse credibile.