OS X Yosemite a fost anuntat de catre Apple, iata ce aduce nou!

In aceasta pagina veti putea accesa CHAT-ul dedicat WWDC 2014!

  Cu o denumire anuntata inca de acum cateva zile, OS X Yosemite a fost prezentat oficial de catre compania Apple in cursul acestei seri. Avand un design care imbina frumusetea iOS 7 si design-ul clasic al OS X, noua versiune a sistemului de operare promite a fi un punct de cotitura pentru compania Apple in drumul sau spre convergenta dintre iOS si OS X.

Design

  Pentru ca vorbim despre imprumutarea unor elemente de design ale iOS 7, Apple a transferat efectele de translucenta ale sistemului de operare pentru iOS in OS X Yosemite. Ina ceasta idee, veti vedea o multitudine de elemente translucente, un dock complet diferit si un design mult mai suplu si mai plat pentru aplicatia Finder. Mai mult decat atat, toate iconitele aplicatiilor au fost refacuta si noua versiune a OS X are implementat inclusiv un dark mode care permite intunecarea interfatei pentru a vizualiza mai usor elementele sale.

Aplicatii

Pentru ca o modificare atat de importanta a OS X nu putea veni fara modificari si pentru aplicatii, mai jos aveti cateva demonstratii ale schimbarilor gandite de catre compania Apple. In principal vorbim despre modificarea design-ului pentru a face totul sa arate cat se poate de similar cu ceea ce ni se ofera in iOS 7, functionalitatea fiind similara, insa cu adaugarea de widget-uri care pot fi adaugate in Notifications Center.

Notifications Center, Spotlight

Dupa cum v-am spus deja dimineata, compania Apple a implementat in Notifications Center o multitudine de widget-uri noi, dar si o sectiune Today View. In aceasta noua sectiune compania Apple ne permite sa vizualizam informatii despre tot ceea ce avem de facut intr-o anumita zi, plus informatii despre vreme. Mai mult decat atat, putem adauga in Notifications Center widget-uri separate pentru vreme, reminders, calendar sau calculator, widget-urile putand fi reorganizate rapid dupa bunul plac.

iCloud Drive

Daca v-ati dorit vreodata sa aveti posibilitatea de a administra toate documentele disponibile in iCloud pentru iDevice-urile voastre, ei bine iCloud Drive este facut special pentru acest lucru. Dupa cum puteti vedea deja din imaginea de mai sus, iCloud Drive permite administrarea rapida a documentelor incarcate in iCloud direct din calculator sau iDevice.

Compania Apple ofera inclusiv suport pentru Windows si permite manipularea documentelor din iCloud dupa bunul plac, oricum doriti.

Mail

Pentru aplicatia Mail, Apple a implementat un design complet modificat pentru a o face sa arate cat se poate de similar cu ceea ce regasim in noua versiune a sistemului sau de operare pentru Mac-urile noastre. Mai mult decat atat, Apple a implementat pentru aplicatia Mail si functia MailDrop care permite trimiterea mult mai usoara a fisierelor care au dimensiuni prea mari.

Fisierele sunt stocate in serverele Apple si destinatarul va primi doar un link catre respectivul fisier, pe care il va putea descarca oricand doreste. Fisierele vor fi salvate in siguranta in serverele Apple si vor fi accesibile oricand.

  In final aplicatia Mail are acum o functie numita Markup, ea permitand editarea rapida a oricaror imagini pe care dorim sa le trimitem. Aplicatia contine acum functionalitatea aplicatiei Preview si ne ofera posibilitatea de a edita imagini dupa bunul nostru plac inainte de a trimite, noia vand optiunea de a adauga text, desene sau orice fel de alte semne.

Safari

Pentru Safari compania Apple aduce un nou motor Javascript care face incarcarea paginilor mult mai rapida, practic Safari devenind cel mai rapid browser pentru navigare pe internet. Separat de acestea, Apple a implementat un nou meniu numit tab view care permite o vizualizare rapida a tuturor tab-urilor deschise de catre noi in background pentru a reveni mult mai usor la o imagine deschisa anterior.

  Partea interesanta a noului Safari este ca poate face streaming video mult mai bine decat in trecut, adaugand inca 2 ore de autonomie pentru vizualizarea de continut video prin Netflix sau alte servicii de suporta HTML 5 Premium Video. Mai mult decat atat, Safari are acum suport pentru WebGL, SPDY, UndexedDB si multe altele.

Continuity

  Continuiti este un termen interesant folosit de catre compania Apple prin care ofera posesorilor de Mac/iDevice-uri posibilitatea de a transfera fisiere prin AirDrop intre ele fara probleme.

Handoff

Handoff este un sistem care interconecteaza iDevice-urile si Mac-urile, astfel ca daca cream un anumit continut intr-o aplicatie pe Mac, Mac-ul va recunoaste iDevice-urile din jurul sau si ne va permite sa continuam procesul de creare intre cele doua dispozitive. Doar anumite aplicatii vor avea aceasta functionalitate si ea va permite continuarea rapida a muncii incepute pe unul dintre terminale.

SMS si apeluri telefonice

  Folosind o tehnologie complet noua, compania Apple va permite acum interconectarea iDevice/Mac-urilor pentru a primi apeluri telefonice si a vorbi direct de pe Mac prin iPhone cu oricare dintre interlocutorii nostri. Mai mult decat atat, de pe Mac putem initia rapid un apel telefonic prin iPhone prin simpla utilizare a aplicatiei de contacte, apelul fiind initiat rapid din terminal.

  OS X Yosemite va fi lansat gratuit in versiune beta incepand de astazi, va fi disponibil gratuit in toamna, iar toti cei interesati il vor putea testa de-a lungul verii printr-o simpla cerere facuta la Apple.