Comisia Europeana investigheaza practicile fiscale ale Apple in Europa

  In cazul in care nu stiati deja, compania Apple are incheiat un acord cu guvernul Irlandei pentru a plati taxe reduse pentru incasarile inregistrate de catre subsidiara sa europeana care administreaza toate vanzarile din Europa. Practicile fiscale ale companiei Apple din Europa au fost un subiect de controversa in cursul anului trecut, iar Comisia Europeana va investiga acum acordul dintre Apple si guvernul irlandez.

  O investigatie oficiala va fi deschisa de catre Comisia Europeana in curand, anuntul oficial urmand a fi facut in cursul zilei de maine de catre Joaquin Almunia, comisarul european in domeniul concurentei. Folosindu-se de acordul sau cu guvernul Irlandei, Apple plateste o taxa de doar 2% pentru veniturile sale europene, procentul fiind mult mai mic decat cel aplicat de catre alte tari pentru alte companii.

 Desi oficialii guvernului irlandez neaga aplicarea unei taxe speciale si desi teoretic totul ar fi legal, Comisia Europeana va incerca sa demonstreze ca in realitate oferirea de tratament preferential pentru Apple nu este o practica ce trebuie respectata si promovata.