Apple scumpeste aplicatiile din App Store Romania

scumpire aplicatii App Store Romania

In cursul noptii trecute compania Apple a trimis un email dezvoltatorilor din lumea intreaga prin care ii anunta ca incepand cu data de 1 ianuarie vor fi modificate preturile pentru aplicatiile vandute in App Store-urile din Uniunea Europeana. Mai exact, compania Apple va aplica TVA pentru vanzari in functie de fiecare tara in parte si nu in mod colectiv, asa cum se intampla acum, astfel ca in unele tari preturile vor creste, iar in altele ele vor scadea, totul in functie de valoarea TVA.

Pana la 1 ianuarie 2015 compania Apple aplica un TVA de 15% pentru aplicatiile vandute prin App Store, aceasta fiind valoarea taxei aplicate de catre guvernul din Luxembourg, unde isi are resedinta subsidiara europeana a Apple prin care sunt procesate platile din App Store. Din 1 ianuarie pentru Romania se va aplica un TVA de 24%, in concordanta cu legislatia noastra, astfel ca preturile aplicatiilor vor creste cu 9% pentru achizitiile facute de catre noi.

On January 1, 2015, value-added tax (VAT) rates for apps will change for all territories in the European Union. VAT will be based on the customer’s country of residence instead of being the same across all EU territories.

Note that prices for apps on the App Store include VAT, while the developer’s proceeds are calculated after VAT is deducted.

Learn more about updated VAT rates for apps on the App Store.

If you have any questions about this change, contact us.

Regards,

The App Store team

Apple scumpeste aplicatiile din App Store

Mai mult decat atat, compania Apple va modifica si formula de calcul pentru incasarile dezvoltatorilor prin App Store, astfel ca din pretul platit de catre utilizator va fi dedus TVA-ul, iar din suma ramasa va fi dedus comisionul Apple de 30%, suma finala fiind transferata dezvoltatorilor care vor trebui sa plateasca si impozit local. Practic in Romania un dezvoltator va primi doar 46% din pretul aplicatiei vandute prin App Store, asa ca ne putem astepta ca romanii sa fie descurajati sa mai dezvolte aplicatii.

In aceeasi masura, ne putem astepta ca multe alte companii sa aplice o masura similara, avand in vedere ca pana in prezent Apple a platit dezvoltatorulor 70% din pretul de vanzare al unei aplicatii, insa acum europenii vor primi, in cel mai bun caz, 65% din suma. Ca sa fiu sincer, ma astept ca acesta schimbare sa aiba un impact enorm asupra App Store-ului si a modului in care dezvoltatorii isi gandesc aplicatiile, iar in final toata lumea va avea de pierdut.

Country VAT Rate
Austria 20%
Belgium 21%
Bulgaria 20%
Croatia 25%
Cyprus 19%
Czech Republic 21%
Denmark 25%
Estonia 20%
Finland 24%
France 20%
Germany 19%
Greece 23%
Hungary 27%
Iceland 24%
Ireland 23%
Italy 22%
Latvia 21%
Lithuania 21%
Luxembourg 17%
Malta 18%
Netherlands 21%
Poland 23%
Portugal 23%
Romania 24%
Slovakia 20%
Slovenia 22%
Spain 21%
Sweden 25%
UK 20%