Apple risca sa fie sanctionata in Europa

Steag uniunea europeana

Apple risca sa fie sanctionata in Europa de catre Comisia Europeana daca o investigatie initiata cu mai bine de un an de zile in urma va dovedi faptul ca americanii au beneficiat de favorizare ilegala din partea statului irlandez. Comisia Europeana incearca sa afle daca beneficiile fiscale acordate de catre Irlanda unor mari companii americane reprezinta ajutor de stat acordat incorect, caz in care acestea vor fi obligate sa plateasca taxe pentru incasarile din ultimii 10 ani.

Pentru cei dintre voi care nu stiu, Apple, Google, Amazon si alte mari companii americane beneficiaza de taxe reduse pe profitul sau veniturile generate in Europa, iar asta multumita guvernului Irlandez care le-a oferit o serie de beneficii pentru a crea locuri de munca. Taxele platite de catre companii sunt infime in raport cu ceea ce castiga ele, iar Comisia Europeana incearca sa afle daca aceste ajutoare acordate de stat sunt legale sau nu.

Apple said the European Commission’s investigation into Ireland’s tax treatment of multinationals could have a “material” impact if it was determined that Dublin’s tax policies represented unfair state aid. Apple said that if the EU’s investigations concluded against Ireland, the company could be required to pay past taxes for up to 10 years “reflective of the disallowed state aid.”

Compania Apple a declarat ca daca in urma investigatiei initiate de catre Comisia Europeana se va decide ca aceste ajutoare nu sunt legale, atunci ea ar putea fi obligata sa plateasca taxe retroactiv pentru ultimii 10 ani. Daca acest lucru se va intampla, atunci Apple ar putea plati cateva miliarde de dolari pentru veniturile generate in Irlanda, subsidiara de acolo incasand toate vanzarile de produse Apple din Europa.

Apple nu a estimat deocamdata ce taxe ar putea avea de platit si nu considera ca aceasta investigatie trebuia facuta din moment ce ajutorul a fost oferit de catre guvernul irlandez, insa cu siguranta nu va fi multumita daca va fi nevoita sa plateasca taxe retroactive. Totusi, avand in vedere ca Apple are o rezerva monetara de peste 193 de miliarde de dolari, impactul platirii acestor taxe va fi unul foarte mic pentru inceput, dar el ar putea genera o crestere a pretului produselor vandute in Europa.