Apple este investigata de Departamentul de Justitie

Apple Beats - iDevice.ro

In 2014 Apple a cumparat Beats in cadrul unei tranzactii evaluate la 3.2 miliarde de dolari, iar separat de divizia care produce binecunoscutele casti, cei de la Apple s-au ales inclusiv cu o serie de servicii de streaming audio. Printre acestea se numara si Beats Music, un serviciu de streaming audio pe care compania Apple incearca sa il combine cu iTunes Radio pentru o relansare in cadrul WWDC 2015 impreuna cu iOS 8.4.

Pentru ca lansarea acestui serviciu este atat de importanta, se pare ca Apple ia masuri destul de ciudate pentru a se asigura ca el va avea succes, iar asta pare sa fi atras atentia Departamentului de Justitie din SUA. Conform unor surse apropiate Apple, compania americana incearca sa oblige marii producatori de continut audio sa forteze servicii precum Spotify sa renunte la ideea de a oferi acces gratuit la propriile servicii.

Prin aceste metode Apple incearca sa reduca serios concurenta cu noul sau serviciu de streaming, iar cei de la Departamentul de Justitie din SUA incearca sa afle daca Apple a actionat in mod ilegal pentru a afecta activitatea companiilor competitoare. Apple isi foloseste influenta pentru a incerca sa convinga marile case de discuri sa nu reinnoiasca unele contracte cu Spotify pentru a permite streaming-ul gratuit de muzica online.

Din cei 60 de milioane de utilizatori ai Spotify numai 15 milioane platesc pentru servicii, iar Apple incearca sa scape de concurenta care ofera muzica gratuit pentru 45 de milioane de oameni. De la Tim Cook si pana la restul managerilor Apple, toti incearca sa convinga marile case de discuri sa ofere muzica doar prin abonamente platite, iar acest lucru nu este bun pentru utilizatori, dar nici 100% legal.

Pentru a duce lucrurile mai departe, Apple a incerca sa convinga YouTube sa nu mai distribuie gratuit muzica Universal Music Group, oferindu-se sa-i plateasca licenta catre celebra casa de discuri americana. Daca Apple va convinge marile case de discuri sa limiteze functionalitatea serviciilor Spotify si YouTube, utilizatorii vor avea optiuni extrem de limitate pentru a asculta muzica gratuit, fiind nevoiti sa plateasca abonamente lunare pentru a avea acces la continut audio.

Separat de Departamentul de Justitie din SUA, Comisia Europeana investigheaza Apple in baza acelorasi acuzatii, asa ca lansarea noului serviciu de streaming nu se anunta a fi chiar atat de usoara pentru cei din Cupertino.