Camera iPhone 6S – 12 megapixeli si tehnologie RGBW

Camera iPhone 6SCamera iPhone 6S va avea 12 megapixeli si o noua tehnologie numita RGBW, aceste schimbari urmand a oferi componentei capacitatea de a inregistra poze si clipuri video de calitate grozava. V-am spus acum cateva saptamani ca, camera iPhone 6S va avea pixeli mai mici si teoretic ar putea avea probleme in a inregistra poze in conditii de luminozitate scazuta, noua tehnologie RGBW rezolvand, in aparenta, problema pentru utilizatori.

 

Trecand acum la tehnologia RGBW pentru camera iPhone 6S, aceasta ar presupune practic folosirea unui senzor de imagine care are un sub-pixel suplimentar fata de un senzor de imagine normal pentru camere. Mai exact, separat de pixelii RGB, aceasta tehnologie ar presupune folosirea unuia suplimentar W(white – alb), aceasta schimbare oferindu-i camerei capacitatea de a inregistra imagini de calitate buna in conditii de luminozitate scazuta.

 

Camera iPhone 6S va avea, deci, un senzor de imagine cu pixeli de dimensiune mai mica decat in mod normal, insa acest lucru nu va afecta capacitatea de inregistrare a pozelor foarte bune in conditii de luminozitate scazuta. Cei de la Apple au gasit drept rezolvare tehnologia RGBW si practic au tehnologia necesara pentru a putea imbunatati, de fapt, calitatea pozelor, in ciuda teoreticului regres.

Camera iPhone 6S foloseste tehnologie RGBW pentru poze

Apple ar fi intentionat sa foloseasca nou tehnologie RGBW, care va ajunge in camera iPhone 6S, in iPhone 6, insa a decis sa astepte un an pentru implementare in ideea de a putea rezolva problemele sale. Desigur ca aici putem specula si faptul ca decizia de amanare a implementare are la baza si ideea de a oferi ceva notabil in iPhone 6S pentru a-l face atractiv, insa acest lucru conteaza mult mai putin acum.

Camera iPhone 6S va fi in continuare produsa de catre cei de la Sony si cresterea de la 8 megapixeli la 12 megapixeli va fi una care va atrage un numar mare de consumatori catre terminalele iPhone. Apple a preferat an dupa an sa utilizeze camere de 8 megapixeli pentru terminale iPhone, insa incepand cu anul 2015 camera iPhone 6S va marca prima schimbare din ultimii 5 ani.

Voi ce parere aveti despre trecerea la camere de 12 megapixeli ?

22 COMENTARII

  1. EuGeorge are camera lui de cand a implinit 14 ani, in plus are si 2 camere de bicicleta si una de tractor, cu care se da vara pe garla.

  2. :)) gata? Numai sunt indeajuns 8 mpx? Din toamna vor conta numărul de mpx? Dupa 5 ani de poze pătrate avansam. E ceva,hai sa inceapa laudele si perfectiunea in cei 12 mpx.

  3. Eu nu înțeleg ce-i cu atâta tevatura cu pozele bune “in caz de luminozitate redusă”? Ia uitati-va fiecare in camera roll si vedeți câte poze aveți ziua cu soare,implicit luminozitate buna,si câte seara/noaptea in caz de luminozitate redusă??? Nu zic ca nu e important sa facă poze cât de cât bune noaptea,dar prea mult tam tam se face pe baza asta. Câți dintre voi faceți poze cu telefonul noaptea sau in bezna totala,ori prin cluburi si câți ziua in lumina ok? In alta ordine de idei,as fi preferat tot o camera de 8 dar cu dimensiunea lentilei mai mare,eventual si cu acest sistem RGBW decât una de 12,16,20 dar sa facă poze ca ceapa(vezi eșecul HTC M9 cu al sau 20 mpx fără OIS,si cu poze sa nu mai zic cum,citiți review-urile). Dacă stai sa te gândești exista DSLR-uri de 8mpx si n-am auzit pe nimeni comentând ca nu face poze bune. La un telefon mobil eu zic ca 8mpx,hai 12 maxim ajunge,dar cu condiția sa fie comparabila la calitate cu o compacta echivalenta.

  4. @srb,parca nu contau numarul de mpx. Acum au inceput sa conteze brusc? ciudat. iar ne razgandim?

    ps @srb: Note 4 a spulberat Iphone 6/6+ pe absolut toate site-urile unde s-au comparat camerele, indiferent daca a fist test blind sau nu.
    ps 2@srb: S6 a spulberatIphone 6/6+ pe absolut toate site-urile unde s-au comparat camerele, indiferent daca a fost test blind sau nu.

    @amfetamine, subscriu la ce ai zis.
    @AppleForever,comentariile tale sunt in continuare la fel de inutile si nu meriti efortul.

  5. @amfetamin: eu de ex si multi prieteni nu facem poze noaptea tocmai pt ca stim ca le facem in mare degeaba…dar daca ar iesi ca cele pe lumina ideala…multa lume ar face garantat.
    Noaptea prin alte tari europene este o placere si e pacat ca esti limitat

  6. @EuGeorge
    Tu nu vii aici sa oferi informatii utile decat ca sa faci hatereala.
    Asa ca meriti cu prisosinta toate mistocarelile.
    Nu ne intereseaza trompeta ta Note 4, sa il folosesti sanitar.

  7. @eugeorge: intelege ce vreau sa scriu
    Sau sunt prea deep pt tine?
    Am zis ca iphone 6 are cea mai buna camera de 8MP !Arata-mi o camera de smartphone care are 8 MP si este mai buna.
    Si daca Apple ar gasi reteta impreuna cu Sony sa poti face poze noaptea superbe si clare, crede-ma sunt multi care si-ar dori. Momentan nu se foloseste nopatea camera pt ca e useless, nu pt ca nu si-ar dori cineva

  8. Nush la ce contează eugeorge ala aici :)) nu s-a saturat sa rada lumea de el :)) cred ca bietul de el nu are de munca e singur acasă nici prietena nu are și pierde timpul pe telefon :))
    El a văzut iPhone spulberat de note și s6 :)) culmea eu am văzut la fel de la aceleași site-uri ca de fiecare data și de asemenea și acesta comparații la care într-adevăr ele băteau iPhone dar nu îl “spulberau” :)) au ajuns toți analfabeții pe internet sa folosească cuvinte fel de fel fără sa știe nici măcar ce înseamnă :))
    Mai tristule măcar nu mai vorbi 🙂 oricum nu te baga nimeni în seama 🙂 știm Samsung nu are asemena forum și aia e, vi la idevice :))

  9. Au lucrat 5 ani la vechitura aia @srb , cum vrei sa fie ??
    Intorc banii cu lopata @srb iar ei perfectineaza de 5 ani o vechitura .
    Au pastrat o panarama ordinara de ecran in iPhone 6 , compara cu S6 ) zapacesti , incepi sa plangi cum unii pot iar altii pentru profit Maxim dau praf in ochii fanilor )
    Cu toate astea avem aifon !!

  10. Spre deosebire de Samsung care incearca sa perfectioneze un model de telefon, macar Apple mai au si un iMac de 5k, mai au si un Mac pro, macbook’uri chiar si ipod mai exista inca. Samsung au TV au aspiratoare au galeata de gunoi, dar nu au mai lucrat la ele de decenii.

  11. @srb,vorbesti serios? Asta este problema la Apple ca mai au inca 3 departamente?Samsung mai are inca 30 de departamente…sunt aproape pe orice piața intrati…produc masini…construiesc cladiri…produc armament și multe altele :)) Nu a perfectionat Samsung restul departamentelor?:)) tu ai vazut ultimele tv uri?:)) masini de spalat controlate prin telefon :))
    Datorita cui va avea Iphone 6S procesor pe 14Nm? Datorita departamentului din cadrul Samsung care au reusit sa-l producă :))

    Esti departe rau de adevar srb .

  12. Mda se pare ca nu esti informat…procesorele Apple sunt custom made..samsung doar le fabrica(ansambleaza) pt ca au oameni si fabrica destul de mare pt atatea componente.
    Tv samsung sunt ACELEASI de aproape un deceniu doar ca au pus niste functii de smartphone in ele si au bagat rezolutie mai mare 4k
    Deci 4k in TV de 80″ iar Apple are 5K in iMac de 27″, get real
    Apple inca nu este in competitie la TV pt ca nu exista…probabil au o gandire mai ampla si daca tot vor sa faca , vor sa perfectioneze..

  13. 2K in 5.7″, get real!

    Se aud zvonuri ca va urma 4k in 5.9″.

    “In December 2012, Samsung Electronics taped out a 14 nm chip”
    “Samsung 14nm SoC changes everything”
    – procesoarele Apple sunt custom made,dar faptul ca procesorul este fabricat pe 14nm se datoreaza in totalitate lui Samsung si banilor investiti in cercetari,nu tinuti la caldurica ca sa ne laudam cu rezerva monetara pe care o avem.

    Tv-urile acum 1 deceniu avem 1 metru jumate in spate de tub,iar claritatea imaginilor era mult sub ce este acum.
    In ziua de astazi tv-urle au 2 cm grosime,iar claritatea imaginilor este mult peste ce era atunci plus functiile de smartphone sunt destul de bune.

    Binenteles,ca in orice discutie legata de Apple trebuie intr-un fel sau altul sa apara si perfectiunea. Cred ca d-aia au si asteptat atat sa implementeze 12 mpx,acum sunt perfect,pana acum nu erau. Cred ca si ecranul FHD de pe 6+ este acum perfect,pana acum era inutil,dar fiind implementat de Apple este perfect.

  14. Ia mai terminati-va cu mistourile, este clar ca samsung este cel mai bun! Ca daca nu erau koreenii astia sa munceasca pe rupte nu avea cine sa faca procesoare si daca nu era Steve Jobs acu nu mai erati toti fanboy, ca a murit saracu’ si uite ce prapad ca au ajuns la faliment astia cu ecranele lor luate de pe tv alb-negru de pe vremea lui Ceasca, ca in toate review-urile se stie cat de praf este iphonul care se indoaie in buzunar singur! Si nu te lasa sa faci tu ce vrei cu softul si bateria si card microSD. Samsung stie sa faca orice, e ca o femeie serioasa pe care te bazezi sa pui muraturi, dar voua va plac d-astea fitzoase cu picioarele pana in gat, dar care nu au nimic in cap! :))

  15. Ce faci cu samsungu? Care baterie? Care card sd? Ai vazut un S6 Edge? Au copiat cu totul iphone-ul… Inclusiv locasul pentru sim… Inclusiv cheita ptr deschiderea lui doar ca au mai borcanato un pic… Asa ca… Le-a trebuit cam mult astora de la samsung sa recunoasca ca iphone-ul e mai bun dar acum au facut-o prin lansarea acestiu model care copiaza 99% iphone-ul…

  16. Tati daca samsung facea cpu din Apple…nu dura 1 an sa vina cu cpu pe 64 bit…pt ca asa cum zici tu EI le creau…asa ca nu e chiar asa.
    Daca tu in 2005 aveai TV cu tub treaba ta, eu nu aveam.
    Apple nu simte nevoia sa umble la MP atat de mult. Adica cum zici si tu Note 4 are camera mai buna dar pt asta ii trebuie dublu MP
    Cand o sa faca samsung telefon de 7mm din aluminiu fara sa se indoaie deloc…mai vorbim
    Probabil pe aici stai ca pana si forumurile dedicate idevice’urilor sunt administrate de oameni mai inteligenti si mai corecti decat cei de pe Samsung

  17. Pana acum numarul mpx de la cameră era doar praf in ochii, din cauza asta toti cei ca tine o țineau una si buna ca nu conteaza numarul mpx din cauza asta nu implementeaza Apple o camera cu mai mulți mpx.
    Acum ca Apple implementează o camera cu mai multi mpx imi zici tu ca Note 4 ofera poze mai bune datorita numarului mpx , desii pana acum acest lucru nu conta, ci era vorba doar de senzorii camerei si de procesarea software.
    Mai pe scurt ne razgandim iar in privinta declaratilor dupa cum se suceste si Apple in legatura cu numarul mpx.
    Pe partea cu procesorul esti pierdut rau in spatiu, in acest moment inafara de Samsung S6 numai exista alt telefon cu procesor pe 14 nm pt ca Samsung este compania care a adus aceasta tehnologie pe piata, este prima care a implementat acest procesor intr-un telefon. Datorita companiei Samsung,Apple va avea din toamna implementat deasemenea procesor pe 14nm si deja din 2016 s-a anuntat procesorul pe 10nm.
    Eu nu am vorbit de ce tv aveam eu in 2005 sau ce aveai tu, desii observ ca iti place ft mult sa te lauzi cu ce ai tu, eu am vorbit de ce anume gaseai pe piata in acel moment ;).
    Observ ca ti-ai schimbat parerea la faza cu indoitul telefonului, sa inteleg ca ai pățit? De la bun inceput Apple putea sa produca telefonul dintr-un aluminiu mai dur exact cum se va intampla si cu 6S, dar au ales sa nu o faca, pt ca ar fi putut sa le creasca costul telefonului cu cativa centi la cateva milioane de telefoane si asta ar fi insemnat mai putini bani pt ei.