Proactive si Browse Around me – Apple ataca Google Now cu Siri, realitate augmentata si Spotlight

harti realitate augmentataApple ataca Google Now cu Siri, realitate augmentata in Maps si Spotlight printr-o initiativa numita Proactive, ea avand menirea de a le aduce utilizatorilor o adevarata alternativa pentru sistemul creat de catre Google. Proactive se afla in proces de dezvoltare de cativa ani de zile in cadrul Apple si va prelua informatii din Siri, agenda de contacte, aplicatiile Calendar, Passbook si altele terte pentru a ne oferi informatii intr-un mod similar cu cel prin care Google Now interactioneaza cu noi.

Proactiv va tine cont de locatia noastra si de modul in care ne utilizam terminalele pentru a furniza aceste date, totul fiind o evolutie naturala a sistemului Spotlight, disponibil de ani de zile in platforma iOS. Proactive va fi atat de avansat incat va fi capabil sa afiseze un sistem de realitate augmentata in Apple Maps, astfel ca vom putea afla rapid informatii despre locatii sau puncte de interes doar indreptand camera inspre ele.

Proactive aduce o evolutie naturala a Spotlight

Cumpararea companiei Cue a pus bazele proiectului Proactive inca din anul 2013, implementarea optiunii de a afisa in Spotlight informatii din Wikipedia fiind primul test realizat de Apple. Desigur ca o tentativa de a renunta partial la Google a fost deasemenea avuta in vedere de catre cei din Cupertino, iar schimbarea pare sa fi afectat serios compania competitoare, traficul trimis de catre Apple scazand simtitor.

Desi nu se stie daca va fi lansat impreuna cu iOS 9, Proactive este gandit pentru a inlocui complet sistemul Spotlight cu o noua interfata capabila sa afiseze o multitudine de informatii noi si sa interactioneze cu alte servicii ale sistemului de operare. Apple va permite accesarea Proactive din partea laterala a ecranului, asa cum se intampla inainte de lansarea iOS 8, deci revenim la ceva cunoscut, care functiona.

Within the new Proactive screen, users will have a dedicated Search Bar at the top to access the established features of Spotlight: users will still be able to search for names, launch apps, and find audio tracks. Below the search bar will sit a new user interface that automatically populates with content based around three key parts of iOS: Apps, Contacts, and Maps, effectively a considerably upgraded version of Siri’s existing “digital assistant” functionality.

Schimbarea are la baza faptul ca Spotlight nu mai este atat de utilizat acum din cauza noii metode de accesare, Apple intentionand din nou sa afecteze dependenta utilizatorilor de motorul de cautare Google. Proactive este testat in mod activ in iOS 9 de catre compania Apple, inginerii celor din Cupertino avand multiple moduri de a accesa informatiile oferite de catre serviciu.

In ceea ce priveste functionalitatea, Proactive ne va permite sa efectuam cautari pentru cuvinte sau expresii folosind o bara de cautare pozitionata in partea superioara a ecranului, rezultatele avand in vedere inclusiv informatii despre contacte, aplicatii, muzica, etc. In ciuda acestor lucruri, Apple pare sa doreasca sa puna un accent mai mare pe informatiile curente, astfel ca Proactive va afisa in cautari stiri recente si informatii utile in functie de cautari.

If a user has a calendar appointment coming up, a map view could appear with an estimated arrival time, directions, and a time to leave indicator based on traffic. Proactive will also be able to trigger push notifications to help the user avoid missing calendar events. Even with these new notifications, however, the existing Notification Center apparently isn’t likely to see major changes.

Sub bara de cautare se va afla o noua interfata de utilizator care va fi populata cu informatii din aplicatiile terte instalate in iDevice-uri, agenda de contacte si aplicatia Apple Maps. Imitand functionalitatea Google Now, Proactive va alerta utilizatorii in legatura cu biletele si evenimentele stocate in aplicatiile native, ajutandu-i pe acestia sa nu piarda un avion, tren sau vapor.

Acelasi lucru va fi disponibil si pentru alte tipuri de informatii din aplicatia Calendar, insa in cazul in care exista si o locatie introdusa, veti vedea o estimare a timpului pe care va trebui sa il parcurgeti pana la destinatie si o ruta cu ghidare vocala. Dupa cum era de asteptat, Proactive va putea trimite si notificari pentru intalnirile ratate sau evenimentele importante de care ati uitat, astfel ca veti avea parte de tot ceea ce va trebuie.

Apple Maps cu realitate augmentata

Separat de Proactive, compania Apple va implementa si un sistem de realitate augmentata pentru Apple Maps, cele doua servicii urmand a functiona in tandem atunci cand este cazul. Separat de rutele de transport in comun disponibile incepand cu iOS 9, Apple va actualiza bazele de date cu puncte de interes, compania americana strangand singura datele pe care le va afisa pentru utilizatori.

The augmented reality feature allows a user to hold up her iPhone in the Maps application, and point her camera toward a particular business or an area. Pointed towards a cafe, for example, the screen could show a virtual view of menu items or daily specials. If the user points her phone toward a street, a virtual outline of local businesses, restaurants, shopping stores, or coffee shops could appear. As a separate feature, the Browse Around Me button could simply show points of interest on an overhead map.

Cu ajutorul unei functii numite Browse Around me, aplicatia Apple Maps va afisa pe ecran informatii despre cladirile sau obiectele care se afla in fata camerei, aplicatia preluand un feed video in timp real prin camera si afisand peste el informatii privind punctele de interes recunoscute. In cazul restaurantelor sau cafenelelor sistemul va putea afisa nu doar numele, ci si meniurile sau stelele acordate prin review-uri, deci veti avea toate informatiile direct in acelasi ecran.

Tot ceea ce are Apple pregatit este extrem de interesant, insa se pare ca Proactive nu este 100% dezvoltat pentru lansare in aceasta toamna, in timp ce functia Browse Around Me si-ar putea face aparitia la WWDC 2015, sau in toamna.