Taylor Swift critica dur Apple Music si Apple

Taylor Swift album 1989Taylor Swift, una dintre cele mai populare artiste ale momentului, a publicat cu doar cateva ore in urma un articol in cadrul propriului blog criticand compania Apple si metoda prin care incearca sa ofere muzica prin intermediul serviciului Apple Music.

Dupa cum prea bine stiti deja, compania Apple intentioneaza sa le ofere utilizatorilor 3 luni de utilizare gratuita pentru serviciul Apple Music inainte de a plati efectiv pentru un abonament, iar aceasta strategie a atras extrem de multe critici atat din parte artistilor, cat si din partea caselor de discuri.

In aceasta perioada de trei luni de zile Apple nu incaseaza bani, insa nici artistii nu incaseaza bani pentru ascultarile facute pentru melodiile lor, astfel ca acestia nu castiga absolut nimic de pe urma muzicii pe care o pun la dispozitia lumii intregi pentru ascultare.

Avand in vedere ca in ultima perioada s-a adus in discutie faptul ca noul album 1989 lansat de catre Taylor Swift nu va face parte din Apple Music, artista a incercat sa explice in articol motivul pentru care a luat aceasta decizie.

This is not about me. Thankfully I am on my fifth album and can support myself, my band, crew, and entire management team by playing live shows. This is about the new artist or band that has just released their first single and will not be paid for its success. This is about the young songwriter who just got his or her first cut and thought that the royalties from that would get them out of debt. This is about the producer who works tirelessly to innovate and creat.

Ea spune ca decizia de a nu include albumul 1989 in Apple Music are la baza strategia Apple de a nu plati artistii in cele trei luni de gratuitate a Apple Music, insa nu pentru ca asta ar afecta-o pe ea, ci pentru ca aceasta strategie afecteaza enorm de multi artisti mici carora le este frica sa opuna opozitie companiei Apple.

Desi nu se sfieste sa isi exprime respectul si admiratia pentru Apple, considerand compania un partener important pentru veniturile sale, Taylor Swift da de inteles ca este in fapt o “portavoce” pentru artistii care nu au influenta sa si nu se pot opune unei mari corporatii.

These are not the complaints of a spoiled, petulant child. These are the echoed sentiments of every artist, writer and producer in my social circles who are afraid to speak up publicly because we admire and respect Apple so much. We simply do not respect this particular call.

Ceea ce explica Taylor Swift in blogul sau am auzit in ultimele saptamani din multiple surse, insa am aflat si ca Apple ar fi fortat unii artisti sa adere la Apple Music, astfel ca vorbim despre un numar tot mai mare de plangeri legate de Apple Music.

Swift sustine ca Apple are puterea de a plati artistii in cele 3 luni de gratuitate ale Apple Music si spune ca din moment ce oamenii nu cer iPhone-uri gratuite, nici Apple nu ar trebui sa ceara ca muzica artistilor sa fie oferita gratuit.

V-am spus ca Apple Music va fi lansat in Romania si ca abonamentele Apple Music in Romania vor costa 4.99 euro si 7.99 euro, insa ramane de vazut ce se va intampla cu gratuitatea de 3 luni de zile in fata unui val atat de mare de critici.

17 COMENTARII

  1. Oamenii ăștia(artiștii) nu văd beneficiile pe termen lung, nu degeaba a luat Apple această decizie, cei din Cupertino știu cum să atragă clienti Apple Music, în primul rând concurează direct cu furnizorii locali (de exemplu la noi Deezer, Zonga, etc) stabilind prețuri similare practicate în fiecare țară și în al doilea rând oferă 3 luni gratuit. De parcă săracii de ei or și da faliment din această cauză ca să nu fie plătiți în primele 3 luni, hai să fim serioși în lumea întreagă se descarcă muzica piratată de pe net sau pur și simplu te uiți pe youtube sau vevo gratis. Degeaba se încăpățănează că ei o să aibe de pierdut (nu mă refer la Taylor).

  2. Nu este vorba de faptul ca saracesc vedetele,este vorba ca Apple promite niste promotii pe munca si banii artistilor. Am putea spune acelasi lucru si despre Apple nu crezi? la o rezerva monetara de 178 de miliarde de dolari,oare nu ar putea sa acopere ei aceste 3 luni de zile? crezi cumva ca ar da faliment?dc nu fac ei promotii pe banii lor?

    Ai impresia ca daca intr-un magazin spre exemplu,la Istyle si cumperi un produs la oferta care are un discount de 10% sa zicem,acel 10% este acoperit de Apple sau este luat din profitul magazinului Istyle?

    Vrei sa faci promotii sau sa oferi servicii gratis?atunci trebuie sa-ti acoperi singurile cheltuielile sau costurile,nu trebuie sa se sacrifice altii pentru a-ti umple tu buzunarele mai tarziu.

  3. acuma am vazut ca spotify radio care inainte dadea 30 de zile free acuma dau 60 free daca iti faci un abonament la ei. deci aici 60zile gratis se poate dar la apple music 90 nu.
    daca iti place un artist cumpara-i albumul sa il ajuti sa mai scoata si in continuare albume, eu asa procedez si cred ca multi fani gandesc la fel.
    in ziua de azi nici Caritas numai plateste fara interese ceva darmite apple care e pusa pe profit.

  4. Cei care vor sa plătească, vor plăti, iar cei care nu vor sa plătească nu vor plăti. Albumul 1989 al artistei se poate descarca ilegal din nenumărate surse. Cei care nu vor sa platească, dar vor să îi asculte albumul, l-au dowlodat deja gratis și îl ascultă de mult. Cum văd eu lucrurile, ceea ce face artista este doar o campanie de PR și nimic mai mult.

  5. Stai cu iDevice-ul in buzunar si te gandesti la piratare… Pariez ca te simti in categoria “celor cu bani”, corect?

  6. Pe logica ta, ar trebui ca muzica din Apple Music sa fie gratuita vreo 10 ani, sau chiar pentru totdeauna, ca oricum cine vrea sa pirateze va pirata… In tarile care formeaza piata relevanta pe care se bazeaza Apple, 10 dolari/luna este egal cu mai putin de 10 lei pentru romani.
    Multi dintre voi care aveti iPhone si comentati aici va simtiti bogati, dar va sta capul numai la piratare, nu v-ar da mana sa platiti 5 euro/luna pentru a asculta muzica nelimitat, oricare, oricat si oricand…

  7. Nu le mai plangeti de mila artistilor ca au bani garla, nu ii baga in gips 3 luni, apple a decis asta ca sa poata atrage mai multi clienti, oricum dupa alea 3 luni artisiti isi vor scoate banii.

  8. Unele comentarii sunt strigatoare la cer!!! Cum ar fi sa va ceara sefii sa lucrati 3 luni moca doar pt ca ei vor sa faca o promotie?? Si daca Taylor Swift face bani din muzica asta inseamna ca nu isi poate cere drepturile?? Si doar pentru ca exista piratare nu inseamna ca trebuie sa fiu si hotz!!! Va sparge buzunarul sa dati 1Euro pe melodia preferata?? Dar nu ati mai fi cool daca nu ati pirata!!! Ce tare ar fi sa va pirateze si voua altii munca! Atunci sa vad! D’aia nu stim noi sa facem bani: pentru ca ne preocupa mai mult piratarea! Stiu ca suna dur, dar de fiecare data cand asculti o melodie piratata esti nimic altceva decat un hotz nemernic! Si mai ai si gura cand artistul isi cere drepturile! Zici ca au multi bani?? Ia sa te vad si pe tine daca poti sa compui, sa canti si sa tii concerte ca ei!