Taylor Swift explica in detaliu de ce a scris scrisoarea dedicata Apple Music

Taylor Swift Vanity FairIn cursul lunii iunie celebra artista americana, Taylor Swift, a publicat o scrisoare deschisa dedicata companiei Apple prin care ii cerea sa ii plateasca pe artistii independenti ai caror melodii urmeaza sa fie puse la dispozitia utilizatorilor Apple Music din 30 iunie.

Compania Apple nu intentiona sa ii plateasca pe acest artisti in perioada de trial de 3 luni de zile a Apple Music, perioada in care utilizatorii de iDevice-uri pot testa gratuit serviciul, insa scrisoarea scrisa de catre Taylor Swift a motivat-o sa isi schimbe strategia si sa ii plateasca pe artisti.

Intr-un interviu acordat Vanity Fiar, Taylor Swift a explicat de ce a scris respectiva scrisoare, ea sustinand ca totul a avut la baza numeroase plangeri venite de la prieteni artisti independenti care au primit de la Apple contracte pentru Apple Music prin care au fost anuntati ca nu vor fi platiti desi muzica lor va fi ascutlata.

Vazand numarul mare de persoane care se plang, artista a luat decizia de a scrie aceasta scrisoare, astfel ca la 4 dimineata ea scria randurile care aveau mai apoi sa aiba un impact atat de puternic asupra companiei Apple incat ea a decis sa-i plateasca pe artisti in perioada de trial a Apple Music.

I wrote the letter at around four A.M.The contracts had just gone out to my friends, and one of them sent me a screenshot of one of them. I read the term ‘zero percent compensation to rights holders.’ Sometimes I’ll wake up in the middle of the night and I’ll write a song and I can’t sleep until I finish it, and it was like that with the letter.

Temandu-se ca scrisoarea sa ar putea genera impresia ca ea se plange ca nu primeste bani desi este suficient de bogata pentru a nu-si face griji, ea lovindu-se de o problema similara anul trecut cand a publicat o scrisoare relativ similara in legatura cu Spotify.

Decizia de a publica scrisoarea a venit totusi dupa ce mama sa a citit-o, iar decizia s-a dovedit a fi una grozava deoarece mii de artisti vor primi bani desi initial compania Apple nu era dispusa sa acopere singura costurile redarii melodiilor lor.

Aceasta schimbare de atitudine a Apple a motivat-o pe Taylor swift sa laude compania, spunand ca, cei din Cupertino au raspuns cu umili criticilor si au luat in final o decizie buna, asta in timp ce Spotify a reactionat ca o corporatie “flamanda”, desi este un “start-up fara un flux mare de numerar.

In final, Taylor Swift aduce in evidenta “fata umana” a companiei Apple, lucru care nu este dezvaluit in chiar atat de multe ocazii.