Orange si Telekom incheie un acord istoric, oferindu-si acces la propriile retele

Orange si Telekom roaming national

Cu doar cateva zile inainte de finalul anului aflam despre un acord secret incheiat intre Orange si Telekom, cei mai mari operatori de telefonie mobila de pe piata din Romania oferindu-si acces reciproc la retelele fixe si mobile din tara.

La inceputul lunii decembrie a fost incheiat acest acord negociat timp de aproape 1 an de zile, iar prin el Telekom are acces la reteaua 4G a Orange Romania, in timp ce Orange va oferi servicii fixe prin infrastructura celor de la Telekom incepand de anul viitor.

Practic, din 2016 clientii Telekom vor beneficia de acoperirea 4G a Orange in toata Romania si de viteze de navigare pe internet mai mari, in timp ce Orange va putea vinde servicii de internet, televiziune si telefonie fixe prin infrastructura celor de la Telekom.

Cei de la Telekom aveau o retea 4G extrem de slaba, iar Orange nu avea infrastructura pentru servicii fixe, asa ca acest acord este benefic pentru ambele parti, operatorii putandu-si extinde serios portofoliul de servicii multumita acestei intelegeri.

Proiectul negociat sub numele de cod «Apolodor» a fost finalizat. Cele două contracte de partajare a reţelelor au fost semnate la începutul lui de­cembrie. Telekom are acces la reţeaua 4G a Orange printr-un contract de roa­ming naţional, iar Orange va putea ofe­ri servicii fixe prin infrastructura Tele­kom. Au fost negocieri extrem de lungi şi minuţioase. Contractele prevăd ce ar trebui să facă fiecare dintre părţi în aproape toate situaţiile ce ar putea apă­rea.

In baza acestui acord, Orange va plati aproximativ 5 euro pe luna catre Telekom pentru fiecare client caruia ii va vinde servicii fixe, plus anumite taxe de instalare, in timp ce Telekom va plati o suma variabila in functie de traficul 4G realizat de catre clientii sai prin reteaua Orange.

Orange va plăti aproximativ 5 euro pe lună către Telekom pentru fiecare cli­ent căruia îi va oferi servicii prin infra­struc­tura fixă, plus o serie de taxe de in­sta­lare. Telekom va plăti în funcţie de tra­ficul de net mobil 4G realizat de cli­en­ţii săi prin reţeaua Orange.

Avand in vedere ca vorbim despre un acord secret, niciuna dintre cele doua companii nu a confirmat incheierea sa, insa anunturile vor veni cu siguranta la inceputul anului viitor si pun presiune extrem de mare pe Vodafone, UPC si RCS & RDS, competitorii principali.

In Marea Britanie Orange are un acord simiar incheiat cu Telekom, reteaua EE fiind formata ca urmare a intelegerii, insa in Romania vorbim doar despre roaming national pe 4G pentru Telekom si o multitudine de servicii fixe noi pentru Orange.

Deci, ce parere aveti despre aceasta bomba pe sfarsit de an ?