Prima Pagina Orange Orange si Telekom incheie un acord istoric, oferindu-si acces la propriile retele

Orange si Telekom incheie un acord istoric, oferindu-si acces la propriile retele

Orange si Telekom roaming national

Cu doar cateva zile inainte de finalul anului aflam despre un acord secret incheiat intre Orange si Telekom, cei mai mari operatori de telefonie mobila de pe piata din Romania oferindu-si acces reciproc la retelele fixe si mobile din tara.

La inceputul lunii decembrie a fost incheiat acest acord negociat timp de aproape 1 an de zile, iar prin el Telekom are acces la reteaua 4G a Orange Romania, in timp ce Orange va oferi servicii fixe prin infrastructura celor de la Telekom incepand de anul viitor.

Practic, din 2016 clientii Telekom vor beneficia de acoperirea 4G a Orange in toata Romania si de viteze de navigare pe internet mai mari, in timp ce Orange va putea vinde servicii de internet, televiziune si telefonie fixe prin infrastructura celor de la Telekom.

Cei de la Telekom aveau o retea 4G extrem de slaba, iar Orange nu avea infrastructura pentru servicii fixe, asa ca acest acord este benefic pentru ambele parti, operatorii putandu-si extinde serios portofoliul de servicii multumita acestei intelegeri.

Proiectul negociat sub numele de cod «Apolodor» a fost finalizat. Cele două contracte de partajare a reţelelor au fost semnate la începutul lui de­cembrie. Telekom are acces la reţeaua 4G a Orange printr-un contract de roa­ming naţional, iar Orange va putea ofe­ri servicii fixe prin infrastructura Tele­kom. Au fost negocieri extrem de lungi şi minuţioase. Contractele prevăd ce ar trebui să facă fiecare dintre părţi în aproape toate situaţiile ce ar putea apă­rea.

In baza acestui acord, Orange va plati aproximativ 5 euro pe luna catre Telekom pentru fiecare client caruia ii va vinde servicii fixe, plus anumite taxe de instalare, in timp ce Telekom va plati o suma variabila in functie de traficul 4G realizat de catre clientii sai prin reteaua Orange.

Orange va plăti aproximativ 5 euro pe lună către Telekom pentru fiecare cli­ent căruia îi va oferi servicii prin infra­struc­tura fixă, plus o serie de taxe de in­sta­lare. Telekom va plăti în funcţie de tra­ficul de net mobil 4G realizat de cli­en­ţii săi prin reţeaua Orange.

Avand in vedere ca vorbim despre un acord secret, niciuna dintre cele doua companii nu a confirmat incheierea sa, insa anunturile vor veni cu siguranta la inceputul anului viitor si pun presiune extrem de mare pe Vodafone, UPC si RCS & RDS, competitorii principali.

In Marea Britanie Orange are un acord simiar incheiat cu Telekom, reteaua EE fiind formata ca urmare a intelegerii, insa in Romania vorbim doar despre roaming national pe 4G pentru Telekom si o multitudine de servicii fixe noi pentru Orange.

Deci, ce parere aveti despre aceasta bomba pe sfarsit de an ?

 • rundown

  Sunt oe vodafone cu telefonia iar cu televiziunea pe rds. Nu ma afecteaza in nici un fel. Avantaje sunt in orincipal pentru cei de la orange. Acum depinde si ce preturi vor practica pentru noul portofoliu de servicii. Tare ma tem ca vor avea aceeasi soarta ca telekom cand si-au anuntat preturile la abonamente….

 • unieco

  Zaone de ce cand sunt pe 4G imi spune ca sunt offline pe beats radio?

 • unieco

  Scuze ca am postat aici

 • Probabil vrea o resetare a setarilor de retea, dar ce legatura are intrebarea ta cu articolul ?

 • Florin MANEA

  Pe naiba…nu e nimic istoric…Orange si T-Mobile sunt sub aceeasi retea in UK, si au parteneriate in alte tari unde sunt prezenti. Nu se putea sa nu aibe si in Romania. Nu e nimic istoric, e doar bussiness

 • Realistul

  Oare acest acord vine și în ajutorul clientului ?? probabil că nu ca și restul acordurilor dintre operatori ” să fie bine pentru ei ” se întrezărește un nou monopol (gen Rds) care se va numi TeleOrange…

 • unieco

  Scuze ca am postat aici

 • Catalyn

  Sa inteleg ca “de acum” cei de la Telekom vor acea aceeasi acoperire ca Orange? Intreb ca tocmai ce doresc sa ma intorc la Orange de la Telekom ( super dezamagit de acoperire ). Multumesc

 • aaaaaa

  In aceeasi situatie sunt si eu ca si @Catalyn

 • unieco

  Nu înțeleg pe tot telefonul am net numai pe beats radio sunt off-line o sugestie te rog

 • Pokerstars

  unieco,poate ai dat sa asculti offline muzica(cum este la zonga),cred

 • unieco

  Ok si cum dau online?

 • unieco

  Am rezolvat iupyyy

 • @Catalyn: Doar pe 4G.

 • Pingback: Miroslav Majoros este noul CEO al Telekom Romania | iDevice.ro()

 • George Coman

  Cel mai avantajos abonament la ora actuala mi se pare cel de la Digi 5 Euro. Problema este ca nu au serviciul sms inclus si inca sunt probleme cu reteaua. Eu sunt la Orange de 15 ani dar am prieteni pe Digi si nu ii aud sa se planga…

 • George Coman

  Macar la capitolul acesta stam bine ca tara ca in rest suntem praf. Spre deosebire de preturile de afara, avem net ca la balamuc si de calitate. Am stat si in Italia si in Franta..si te lua nebuneala cu netul. 10 Euro – 1-2 GB de net…

 • ScH

  George
  In România 1€ înseamnă 6 RON la operatorii de telefonie mobila adică 1€=1,5€ in jur de. Asta numai in cazul Românie euro este mai gras
  In Uk 20£ internet nelimitat , Italia

 • ScH

  Italia si Franța ai dreptate 1-2gb 10 € dar sunt 10 € nu la final plătești 15€

 • Depinde foarte mult ce cumperi. La abonamente preturile sunt mai mari decat la noi, dar relativ decente.
  La cartela, daca ai nevoie si de internet treaba devine foarte scumpa.
  Mai mult decat atat, in Italia unii operatori te obliga sa cumperi SIM-urile de la ei, la Vodafone costa 25 de euro doar SIM-ul.

 • cristi

  La noi nu este prea ieftin, daca te raportezi la salariul mediu

 • burlacu

  Infrastructura Telekom este depășită , internetul merge oribil iar linia telefonică este nefolositoare . Cine mai folosește fix-ul ? Telekom-ul este în câștig la faza asta !

 • Claudiu D

  Ca sa ai net in casa trebuie teoretic sa ai linie fixa don burlacu Orange stie ce face ….poti si fara dat Telekom are infractustura facuta !

 • danb

  EE in UK este exact Orange-Telekom, n-are nici o treaba cu O2 (Telefonika)… O2 coopereaza cu Hutchinson (Three) in UK

 • Vene Ricu

  hahaha! E veche zaoane de pe vremea Cosmote sunt protocoalele semnate, acum sunt doar reinoite

 • Esti sigur venenericule ca vorbim despre aceleasi lucruri ? Ca n-am vazut ca Orange sa vanda internet si televiziune fixa pana acum.

 • danb

  Venericu e “pe langa”…Dar si tu esti “pe langa” cu EE…

 • venericu

  Yep. Se sprijina unii pe altii cel putin din 2013, pe partea de semnal de GSM, CDMA, HSPDA si fostul LTE (care l-a preluat Ghita cu Idilisul lui adica 2k telecom). Protocolul spune asa: “orice pilon sau echipament montat intr-o zona a tarii ii va putea servi si celeilalte firme in caz de imposibilitate de a ajunge in zona respectiva cu echipamente cu cost ridicat si ne amortizabil in perioada scurta” . Si aici intra si fix si mobil pentru ca telu’ fix de la orange nu va veni niciodata pe maț doar pe sim iar pe parte de TV stai relax ca nu o sa partenerizeze, asa se lauda si vodafone anul trecut ca o sa preia Focusat TV si nu a miscat nimic. Putin cunosc astfel de aspecte eu le stiu ca sunt pe bresa si aproape de ei.E doar praf in ochii pentru presa si populatie plus ca 400 mii abonati ce tocmai au plecat de la jecmanitorii Telekom TV la orange sau etc si o sa mai stea ei la orange dupa ce o sa vada ei o astfel de stire, isi dau cu firmele in cap fara sa vre. P.S. Apropo eu am vazut si cum arata acel protocol.

 • venericu

  Tu stiai ca doar la nivel rural unde Telekom are inca module Ericsson de 2 trunchiuri cu 16 porturi si intr-o centrala nu incap decat 40 de module care nu pot acoperii 100% nevoile populatiei si plus de asta nu pupi net mai mare de 12Mbps? No fa socoteala ca si la urban stau destul de inghesuiti cu moduele fujitsu-siemens pe fibra optica. Ia sa vina si Orange care la infrastuctura de cablu (fibra, utp, s.a.m.d) nu au decat cablul de la electrica si pana in modulele de emisie-receptie celulara, si apoi sa mai incapa si pe firul telekom, precizez, aici va fi vorba doar de piloni semnal 4g exclus tv. Nu imi vorbi de locatii din afara Romaniei unde functioneaza altfel parteneriatele, vorbeste-mi despre plaiurile noastre unde fiecare sef de firma va vrea sa aiba outele mai mari

 • George Coman

  @ScH ..Stiu ce spui, ai dreptate. Suntem mari consumatori de internet. Norocul nostru ca e ieftin si bun. Cel putin in Italia unde am avut ADSL ..broadband nu mai tin minte cum se numea..ma obliga sa am si linie fixa, plateam abonament si acolo. Cred ca dadeam vreo 27€/luna. Iar in Franta nu stiu sa zic ..am avut doar net pe telefon..dar oricum slab tare!

 • George Coman

  Cristi, eu dau 29 ron la Rds..e okay pentru mine..

 • George Coman

  Din ce am
  vazut pe unde am fost. Mi se pare foarte tare in US. Sistem Lease + Abonament. Se face credit check. Daca stai cu bine cu el, ai scor mare nu iti cere avans(downpayment..cum zic ei). Si sa dai 20$+25$ telefon plus abonament mi se pare super ok!

 • mishu

  Telekom este faliment in Romania ..cel mai probabil va dispărea prin prisma abonamentelor necompetitive fata de piața , cine mai arunca banii pe fereastra când exista abonamente RDS la 3 € “cu de toate ” . Cu 12 € ai 4 abonamente nelimitat nu te mai doare capul de costuri suplimentare .Cu faza asta mânca portocala banii Costuri Suplimentare !

 • FelipeNascimento

  La Digi ai abonament la 3 euro daca iei mai multe, oricum nu se compara cu Orange/Vodafone.. E ca si cum ai spune ca Huawei e mai bun decat Apple respectiv Samsung

 • Pingback: Orange si Vodafone nu vor avea acces la reteaua RCS & RDS | iDevice.ro()

 • Pingback: Orange intra intr-un parteneriat cu Telekom pentru a lansa servicii de internet si televiziune | iDevice.ro()