Orange si Vodafone nu vor avea acces la reteaua RCS & RDS

orange vodafone acces rcs & rdsIn toamna anului trecut operatorii de telefonie mobila Orange si Vodafone au cerut ANCOM sa oblige compania RCS & RDS sa incheie contracte cu ele care sa le ofere acces la reteaua nationala de internet fix in vederea vanzarii de abonamente de internet fix pentru proprii clienti.

RCS & RDS s-a opus acestei cereri, iar ANCOM a consultat Comisia Europeana cu privire la cererea celor doi operatori care doreau o reglementare a pietei libere a serviciilor de internet fix, insa din pacate pentru ei raspunsul nu a fost favorabil.

In aceasta idee, ANCOM a anuntat astazi ca dereglementeaza piata serviciilor de acces la elementele de infrastructura corespunzatoare pietei vanzarii cu amanuntul a serviciilor de acces la internet la puncte fixe, RCS & RDS nefiind obligata sa ofere nimanui acces la retea.

Decizia conteaza prea putin pentru Orange care a jucat pe doua planuri si intre timp a incheiat un acord cu Telekom care ii permite sa vanda abonamente de internet fix in Romania, iar cei de la Vodafone probabil vor avea negocieri dure de dus cu RCS & RDS pentru a primi acces la retea.

Daca Orange nu mai are nevoie de acces acum, desi stim cu totii ca RCS & RDS are o infrastructura net superioara celor de la Telekom, Vodafone i-a oferit RDS-ului acces la reteaua sa mobila si probabil acum va cauta sa forteze incheierea unui contract pentru a primi acces la infrastructura de internet fix.

In momentul de fata se pare ca piata internetului fix este campul de batalie al marilor operatori de telefonie mobila din Romania, iar avand in vedere ca RCS & RDS a facut cele mai mari investitii si are, de departe, cele mai bune servicii, va fi interesant de vazut cum va reusi Orange sa-si promoveze abonamentele de internet fix.


 

ANCOM dereglementează piața serviciilor de acces la elemente de infrastructură

 5.01.2016

Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) a adoptat decizia prin care dereglementează piața de gros a serviciilor de acces la elemente de infrastructură corespunzătoare pieței cu amănuntul a serviciilor de acces la internet la puncte fixe. Decizia ANCOM vine în urma răspunsului favorabil transmis de Comisia Europeană la sfârșitul anului trecut, prin care aceasta confirmă concluziile analizei ANCOM, care a arătat că piața cu amănuntul a serviciilor de acces la internet în bandă largă la puncte fixe din România este una dintre cele mai competitive din Europa, nefiind astfel necesare măsuri de reglementare ex ante la nivelul pieței de gros.
În documentul publicat aici, Comisia Europeană susține concluziile ANCOM privind faptul că circumstanțele naționale ale pieței românești a serviciilor de acces la elemente de infrastructură diferă semnificativ de cele din alte state membre ale Uniunii Europene, piața cu amănuntul fiind caracterizată de un mediu competitiv foarte dinamic, bazat pe cel mai ridicat grad de concurență la nivel de infrastructuri dintre toate statele membre UE, cu viteze medii de conexiune în bandă largă printre cele mai ridicate (peste 60% dintre conexiunile de acces permit viteze de cel puțin 30Mbps), la prețuri situate pe penultimul loc în UE. Totodată, documentul Comisiei Europene sprijină concluzia ANCOM referitoare la faptul că niciun operator nu deține individual putere semnificativă pe piața de gros a serviciilor de acces la elemente de infrastructură. În consecință, ANCOM a retras obligațiile impuse anterior Telekom Romania Communications.
România devine astfel singura țară din Uniunea Europeană care elimină orice măsură de reglementare la nivelul infrastructurii de acces la utilizatorii finali în vederea furnizării de servicii de acces la internet în bandă negarantată, considerând că piața cu amănuntul funcționează în mod eficient prin forțe proprii, orice intervenție ex ante la nivelul unei piețe de gros fiind necesară și justificată numai în măsura în care ar avea ca efect beneficii reale pentru utilizatori.
Decizia adoptată de ANCOM este rezultatul unui demers periodic al Autorității de reanalizare a piețelor susceptibile de reglementareex ante din sectorul comunicațiilor, acesta fiind unul dintre cele mai importante instrumente pentru asigurarea concurenței creat de cadrul de reglementare european și implementat în România de ANCOM. Măsura se înscrie în strategia ANCOM de promovare a concurenței bazate pe infrastructuri și stimulare a investițiilor în infrastructura de comunicații și respectă principiile oportunității și proporționalității.
Decizia ANCOM a intrat în vigoare la 29 decembrie 2015, data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 973. Cu caracter tranzitoriu, pentru contractele în derulare, obligațiile impuse în prezent Telekom Romania Communications se vor menține timp de un an de la această dată, în timp ce obligația privind evidența contabilă separată va fi retrasă începând cu situațiile financiare aferente anului 2015.

5 COMENTARII

  1. @zaone nu stiu ce negocieri “dure” vor fi facute de catre vodafone avand in vedere ca acestia deja ofera accesul celor e la RCS pentru reteaua lor de telefonie “in roaming” deci au o pozitie puternica asupra RCS..Eu zic ca piata e clara Orange+Tmobile, Vodafone+RCS