Apple blocheaza partial vShare cu aplicatii piratate

vshare aplicatii piratate iPhone iPadvShare este in momentul de fata unul dintre cele mai mari website-uri de aplicatii piratate pentru iOS si Android, el putand gratuit la dispozitia utilizatorilor aproape orice aplicatii existente in Google Play sau App Store.

vShare este inlocuitorul defunctului proiect Installous care timp de ani de zile a furnizat aplicatii piratate pentru posesorii de iDevice-uri din lumea intreaga, avocatii companiei Apple reusind sa forteze inchiderea sa cu cativa ani in urma, iar acum se pare ca acelasi lucru se va intampla cu vShare.

Website-ul vShare a fost creat de catre o companie din China si marele sau avantaj fata de proiectele anterioare este ca permite instalarea de aplicatii piratate inclusiv pe iPhone, iPad sau iPod Touch-urile care nu au jailbreak facut, deci teoretic oricine poate beneficia de ce ofera el.

Pentru a permite instalarea de aplicatii piratate fara jailbreak, vShare utilizeaza minim 4 certificate enterprise oferite de catre Apple companiilor dezvoltatoare de aplicatii pentru platforma iOS, iar cel putin unul dintre ele ar fi fost blocat deja de cei din Cupertino.

According to Proofpoint, vShare pirates managed to get their hands on several Apple enterprise certificates, using them to create a vShare app. Proofpoint said it noticed that vShare has been cycling through four different Apple-issued certificates to pull off its feat, and Proofpoint reported the issue to Apple.

O companie specializata pe securitate informatica numita Proofpoint a analizat vShare si metoda prin care website-ul permite instalarea de aplicatii, ei trimitandu-le celor de la Apple informatii privind certificatele de securitate folosite pentru a permite instalarea aplicatiilor chiar si pe terminalele fara jailbreak.

Desi Apple a tolerat timp de ani de zile vShare, se pare ca acum compania ar fi decis sa blocheze cel putin unul dintre certificatele de securitate folosite de catre website pentru a permite instalarea de aplicatii, sau cel putin aceasta este descoperirea cercetatorilor.

nu merge vShare instalare aplicatii piratate

Conform acestora, instalarea de aplicatii prin vShare nu mai este posibila, descarcarea fiind permisa, insa aplicatia se inchide imediat dupa finalizarea in iPhone, iPad sau iPod Touch-uri, acesta fiind rezultatul blocarii a cel putin unuia dintre certificatele de securitate.

On Tuesday night, we were still able to download the vShare app onto an iPhone 6 running iOS 8.4, but the app was unable to install, indicating that Apple might have already revoked at least one of its certificates. Patrick Wardle, a researcher at cybersecurity firm Synack, described vShare as a “cat and mouse game, where new or stolen certificates are constantly being added for abuse.”

Chiar daca Apple ar fi blocat acum cel putin un certificat de securitate folosit de catre vShare, cercetatorii spun ca aceste certificate pot fi inlocuite usor de catre chinezi, iar instalarea de aplicatii va fi permisa din nou in terminale, asa ca procesul nu poate fi oprit asa usor.

Singura metoda prin care Apple poate bloca vShare este o implicare a autoritatilor din China care ar bloca website-ul si ar confisca serverele care contin software-ul in baza caruia functioneaza el, dar acest lucru nu se va intampla prea curand.

vShare a fost si va ramane o sursa principala de aplicatii piratate pentru utilizatorii din lumea intreaga si e putin probabil ca Apple sa incerce blocarea sa definitiva chiar daca dezvoltatorii de aplicatii si implicit ea pierd bani.