Jailbreak iOS 6, moartea Installous-ului si viitorul piratarii

  Anul 2012 s-a terminat cu un “bang” pentru posesorii de iDevice-uri, celebra aplicatie Installous si la fel de celebrul website Apptrackr fiind inchise de catre hackerii care le asigurau existenta. Motivele inchiderii par banale, hackerii afirmand ca inactivitatea de pe forumul hackulous si incapacitatea de a modera corect forumul au dus la decizia de a inchide toate serviciile, fara un anunt prealabil, fara absolut nimic. Adevarul este ca forumul respectiv era plin de utilizatori, problema nu era cu banii care veneau prin donatii sau cu moderatorii, problema este cel mai probabil legata de ilegalitatea serviciului, insa adevarul nu il vom afla prea curand. Indiferent ce a determinat inchiderea Installous/Apptrackr, cert este ca serviciile nu sunt acum active si nu se stie daca vor mai reveni vreodata.

  Avand in vedere ca aceste servicii au disparut, probabil veti spune ca Apple a castigat lupta impotriva piratarii si ca lumea va fi mai buna, utilizatorii vor fi mai suparati si vor pleca spre Android. Desi la o prima vedere se pare ca este vorba despre o “victorie” impotriva piratarii, realitatea este ca Installous/Apptrackr erau doar unul dintre serviciile care ofereau posibilitatea de a pirata aplicatii. In realitate exista de foarte mult timp mai multe servicii de acest gen, majoritatea ofera optiunea de a instala aplicatii chiar si fara a face jailbreak, aici fiind cheia problemei. Apple a inchis un titan, insa in spatele sau se ascund multe alte servicii ce ofera functionalitate mai utila si extrem de multi utilizatori vor “fugi” catre ele, vor renunta probabil la jailbreak si problema piratarii va continua sa existe. In esenta, Apple nu poate face absolut nimic pentru a opri piratarea aplicatiilor din App Store, nici nu cred ca exista foarte multe eforturi dedicate acestei activitati si nu trebuie sa va faceti “griji”, deoarece fenomenul nu este pe cale de disparitie.

  Acum ca am lamurit lucrurile cu piratarea, va spun ca dezvoltarea solutiilor de jailbreak nu va fi afectata, insa solutia de jailbreak pentru iOS 6 nu va fi publicata mai devreme din cauza inchiderii acestor servicii. Hackerii care dezvolta solutiile de untethered jailbreak pentru iOS 6, sau viitoarele versiuni ale iOS, pau fost oricum impotriva fenomenului piratarii, acest lucru nu se va schimba, insa nici nu va influenta procesul de dezvoltare a solutiilor de jailbreak.

  In concluzie, 2012 s-a terminat cu o veste proasta pentru unii posesori de iDevice-uri, insa majoritatea stiau deja ca moartea acestui serviciu nu afecteaza aproape deloc fenomenul piratarii.

PS: Va rog sa nu dati link-uri catre serviciile alternative pentru Installous/Apptrackr.