Prima Pagina Apple Telefoanele mobile cu hands-free, mai periculoase decat soferii aflati in stare de...

Telefoanele mobile cu hands-free, mai periculoase decat soferii aflati in stare de ebrietate

 Un studiu realizat de cercetatorii din Marea Britanie arata ca soferii care folosesc hands-free sunt mult mai periculosi in trafic decat chiar cei aflati in stare de ebrietate.

Nu este o exagerare, cei care vorbesc la telefonul mobil in timp ce sofeaza si se folosesc de hans-free, reactioneaza de 3 ori mai incet in trafic. Acestia nu reusesc sa ignore conversatiile iar reactiile sunt incetinte. Deasemenea, acest lucru se intampla si timp de 10 minute DUPA ce convorbirea a fost incheiata. Testele arata ca, de fapt, cam orice conversatie care are loc in general in masina micsoreaza puterea de concentrare a soferului, chiar si dupa ce acestea s-au incheiat. Desigur, soferii se simt lezati si nu par constienti de riscurile pe care si le asuma.

Daca e sa ma intrebati pe mine, consider ca fumatul si rontaitul dulciurilor la volan sunt mai periculoase decat vorbitul la telefon.

 • bogdan ierima

  eu cand sofez de obicei imi place sa imi leg sireturile. voi ?

 • NicKel

  @zaone: fumatul, pe bune? c’mon… P.S. Bine, acuma depinde ce fumezi 🙂

 • lucian84

  Ăștia deja o dau in prosteală !! Pana la urma trebuie sa stai la volan legat de scaun de cap si la gura !!!

 • Undercover

  Depinde de experienta fiecaruia. Orice faci te poate distrage, daca e sa fim realisti. Nu doar o data mi s-a intamplat ca soferul unui taximetrist sa fie mai atent unde isi scrumeaza tigara,decat la trafic, drept urmare unul s-a si pupat cu cel din fata.
  E o chestiune de experienta, atentie distributiva, etc. Deci, da, pe bune, se poate!

 • Undercover

  Tind sa cred ca nu este vorba de prosteala, ca pe alocuri ni se par exagerate, ok, dar prosteala nu e. Cazuri au fost si vor fi, de soferi neatenti in trafic tocmai datorita faptului ca erau prea angrenati in discutii sau in alte… activitati.

 • Nu am scris eu articolul, nici nu fumez :))

 • paul

  Am văzut un caz in care o șoferița a lovit pe cineva, a continuat sa vorbească la telefon. Tipul se da jos se uita ka mașina lui, cam lovită era, după care spre șoferița …. Bre ești nebuna, nu ai frâne , la care tot ea… Imediat o rezolvam, nu vezi ca vorbesc la telefon. Oricum nu are legătura cu subiectul, dar in principiu da, orice alta activitate in mașina diminuează timpii de reacție

 • Olimpiu

  Stiu eu unii periculosi la volan pentru ca respira in timp ce conduc. Multitasking-ul nu e pentru toti …

 • lucian84

  Eu cred ca unii din voi câte ați comentat mai sus nu știti ce însemâna hands free si nici nu știti ce însemâna sa stați in fiecare zi minim 7 ore in spatele volanului.

 • rundown

  Fumatul ca fumatul, dar ascultatul de Salam la volan e periculos pt sanatatea soferului

 • Undercover

  Nu are legatura cu utilitatea in sine, de HANDS FREE, crede-ma, cunoastem bine termentul. 🙂 E simpla idee ca unii, pentru ca nu se generalizeaza, nu pot fi atenti SI la trafic si sa se concentreze la ceea ce li se “sopteste” prin casca.
  Nu degeaba sunt atatea reclame care incearca sa convinga soferii sa NU aiba alte activitati atunci cand sofeaza, de la convorbiri telefonice, la fumat, etc.

  Doar pentru ca tie nu ti se intampla anumite chestii, si ai atentie distributiva, nu inseamna ca e o chestie generala.

  N-ar trebui sa ne simtim atat de lezati.