Apple protejeaza un iPhone care ar putea ascunde un patogen digital

Michael A. Ramos, procurorul districtual al San Bernadino s-a implicat noaptea trecuta in disputa legala dintre Apple si FBI cu o afirmatie din zona stiintifico-fantasticului, el afirmand ca in iPhone-ul protejat de Apple s-ar putea ascunde un patogen digital extrem de periculos.

Michael A. Ramos a facut aceasta afirmatie printr-un document de suport depus la instanta care judeca o cerere a FBI pentru a obliga Apple sa deblocheze iPhone-ul teroristului din atacul din San Bernadino, el aratandu-si sustinerea pentru agentia federala guvernamentala.

Conform procurorului, acest patogen digital care ar fi ascuns in acel iPhone ar putea pune in pericol infrastructura judetului San Bernadino, deci teoretic vorbim despre un posibil virus pe care teroristul l-ar fi introdus in reteaua informatica a orasului folosindu-si iPhone-ul, sau pe care il poate controla ori activa de pe iPhone.

Daca suntem in totalitate sinceri, ceea ce spune acest procuror pare imposibil in conditiile in care iOS-ul este extrem de limitat, iar ideea de a putea virusa retele informatice securizate sau de a controla virusi de pe iPhone este foarte departe de realitatea in care ne aflam.

Pana acum nici FBI si nici vreo alta autoritate din SUA nu au adus in discutie posibilitatea ca acel iPhone sa stea la baza vreunui atac informatic si exista sanse extrem de mici ca afirmatiile procurorului sa aiba vreo farama de adevar, iar instanta probabil va realiza acest lucru.