Apple este obligata sa ajute FBI sa obtina acces la datele iPhone-ului unui terorist

In vara anului trecut teroristii Syed Farook si sotia sa Tashfeen Malik au ucis 14 persoane intr-un atac ce a avut loc in San Bernadino, SUA, FBI-ul reusind sa intre in posesia iPhone-ului unuia dintre ei, insa fiind incapabil sa ii acceseze singur datele a cerut unei instante sa o oblige pe Apple sa ajute agentia.

Un judecator american a hotarat ca Apple trebuie sa ajute FBI-ul in accesarea datelor din acel iPhone 5C detinut de catre autoritati, compania din Cupertino refuzand pana acum sa isi ofere voluntar ajutorul, insa iata ca ar putea fi obligata sa o faca.

Hotararea judecatoreasca vorbeste totusi despre faptul ca Apple trebuie sa isi ofere ajutorul in limite rezonabile, ea avand posibilitatea de a ataca aceasta decizie in cazul in care considera ca nu vorbim despre o cerere rezonabila, ci despre ceva ce ea nu poate face.

Partea interesanta este ca in hotararea judecatorului sunt oferite si cateva metode prin care pot fi accesate datele din iPhone-ul teroristului, ele implicand dezactivarea functiei de stergere automata a datelor cand un cod de siguranta este introdus de prea multe ori, FBI-ul putand folosi un atac de tip brute force pentru a descoperi codul de siguranta.

We still have one of those killers’ phones that we haven’t been able to open. It has been two months and we are still working on it. I don’t want a back door. I would like people to comply with court orders. Apple has the exclusive technical means which would assist the government in completing its search, but has declined to provide that assistance voluntarily.

Apple a afirmat in trecut in fata instantelor ca nu are posibilitatea de a accesa datele securizate de catre iOS dupa setarea unui cod de siguranta, iar acum probabil va incerca sa convinga instanta de exact acelasi lucru pentru a nu fi nevoita sa ofere acces la date.