Apple sustine ca a refuzat sa-i ofere Chinei codul sursa al iOS

In cursul serii trecute reprezentanti ai Apple si FBI au aparut in fata unei comisii senatoriale pentru a isi expune din nou motivele in baza carora sunt in plin scandal de cateva saptamani, aceasta fiind a doua oara cand au loc audieri in acest caz.

In timp ce reprezentantul Apple, Bruce Sewell, a sustinut ca sistemele de operare pentru terminale mobile trebuie sa fie securizate suplimentar, reprezentatul FBI a sustinut ca agentia guvernamentala trebuie sa aiba acces la unele date din dispozitive.

In timpul audierilor Apple a fost acuzata ca le-a oferit chinezilor acces la iOS desi refuza sa o faca pentru FBI, insa Sewell a afirmat ca Apple a refuzat in doua randuri sa le ofere chinezilor codul sursa al sistemului de operare, lucru deloc greu de crezut.

Separat de acestea Sewell a afirmat ca Apple are in dezvoltare o noua metoda de a securiza backup-urile iCloud astfel incat ea sa nu el mai poata accesa, sistemul implicand utilizarea de PIN-uri pentru a accesa backup-urile, cheile de decriptare fiind stocate doar in iDevice-uri.

Reprezentantii FBI au incercat sa convinga senatorii ca asemenea masuri de securitate ar putea impiedica agentiile guvernamentale sa isi desfasoare munca obisnuita de protejare a cetatenilor americani, insa desigur ca Apple are contra-argumente si pentru aceste afirmatii.

Intreaga sedinta de audieri poate fi urmarita in clipul video de mai jos, iar aseara v-am prezentat si lista de cereri facuta de catre agentii guvernamentale catre Apple pentru preluarea de date din iDevice-uri sau iCloud.