Ham inteligent pentru dresajul canin

In curand se pare ca dresajul canin va putea fi realizat cu ajutorul unui ham inteligent, cercetatorii unei universitati din Carolina de Nord realizand un sistem cumputerizat ce poate ajuta la dresarea cainilor in mod autonom. Asta inseamnand ca dresarea se face folosind senzori ce reactioneaza la limbajul corpului animalului.

Tehnologia inteligenta poate fi folosita atat pentru un dresaj mult mai rapid al cainilor utilitari dar si pentru a perfectiona dresajul realizat de oameni.
Sistemul hamului este compus dintr-un ham inteligent ce are la baza o multitudine de senzori ce monitorizeaza pozitia si limbajul corpului cainelui. Informatiile sunt adunate si apoi analizate de un computer de marimea unui pachet de carti de joc, ascuns intr-un buzunar. Computerul foloseste un algoritm ce declanseaza automat  un sunet si apoi elibereaza o recompensa pentru catel in momentul in care o comanda este executata de acesta in mod corect.
” Because the technology integrates fundamental principles of animal learning into a computational system, we are confident it can be applied to a wide range of canine behaviors. For example, it could be used to more quickly train service dogs. Ultimately, we think the technology will be used in conjunction with human-directed training. “
~Alper Bozkurt
Momentan sistemul se afla in stadiul de prototip si mai trebuie perfectionat, dar rezultatele unor este au fost extrem de bune. Pe termen lung, oamenii de stiinta vor sa dezvolte acest concept, astfel incat interactiunea dintre animal-computer-om sa poata furniza si o serie de functii utile, adica declansarea unui apel de urgenta prin simpla pozitie a corpului unui caine care e prin preajma unei persoane bolnave.