Acest oras german instaleaza lumini de avertizare in pavaj pentru persoanele dependente de smartphone-uri

 Nu mai este nici un secret faptul ca multi dintre noi se plimba cu privirea in pamant si ochii lipiti de ecranele smartphone-urilor noastre. Si, daca ne uitam la ceva cu adevarat captivant, totul in jurul nostru pare sa dispara, inclusiv alte persoane, biciclete, camioane din sens opus …

Pentru a se “potrivi” cu dependenta de smartphone a localnicior si turisti deopotriva, orasul Augsburg din Germania a decis sa instaleze lumini de avertizare in pavaj.

Da, pentru a tine in siguranta pietonii in timp ce acestia sunt cu ochii in jos, atenti la notificarile Facebook si textele primite, randuri de LED-uri rosii sunt acum incorporate in trotuarul de langa doua statii de tramvai din apropierea unei Universitati, iar in cazul in  care acestea au succes, se vor extinde si in restul orasului.

Poate ca ne suna ciudat sau chiar hilar, insa exista un motiv trist pentru decizia luata, o fată de 15 ani a fost ucisa in Augsburg dupa ce a facut pas cu pas in fata unui tramvai in timp ce se uita la smartphone-ul ei si asculta muzica, iar alte doua persoane au fost ranite dupa incidente similare. Lucruri nefericite ce s-au petrecut si la noi din pacate.

Se pare ca germanii au si un cuvant pentru oamenii care petrec tot timpul cu ochii la telefonul mobil: smombies (“smartphone zombies”). Luminile rosii se activeaza intermitent, cand traversarea in statiile de tramvai este interzisa pentru pietoni.

Making calls, listening to music, using apps and texting all cause a risk of distraction in road traffic. Many pedestrians clearly underestimate the dangers for their own safety if they divert their attention from events on the street in this way.

~ Clemens Klinke – cercetator